102 dagar utan sina barn

Big Brother- vinnaren Angelica Freij om hur det var att lämna sina barn

NYHETER

Angelica Freij, sexbarnsmamman som vann Big Brother, chattade på aftonbladet.se i dag.

En av de stora frågorna var hur hon kunde lämna sina barn i 102 dagar.

– Jag har bara ett svar: de hade ju sin pappa. Vi lever faktiskt år 2000. Moderskap och faderskap är lika mycket värda, säger Angelica.

Foto: LARS ROSENGREN
102 DAGAR UTAN MAMMA Angelica Freij överröstes med kramar och kyssar av familjen efter Big Brother-segern.

Angelica kom till redaktionen tillsammans med maken Patrik. Hon pendlade mellan gråt och skratt när hon svarade på läsarnas frågor, och kröp ibland ihop i makens knä.

– Jag kommer att behöva psykologhjälp efter det här. Mest för att jag hittade så mycket inom mig själv i ”huset” som jag inte visste fanns där. Och jag vill inte av lathet låta bli att försöka bli en bättre människa, säger Angelica.

Sexbarnsmamman Angelica har fått hård kritik för att hon kunde lämna sina barn.

– Ingen hade varit kritisk om Patrik lämnat barnen för att jobba borta tre månader. Jag tycker att mammor också ska ha möjlighet att också att kunna resa bort eller jobba borta, säger Angelica.

Hur har de haft det?

– Barnen har haft sina kriser som vi får reda upp nu. Det kändes viktigt att få göra det här, trots att vi var ifrån varandra. Nu känns det viktigt att ta vara på tiden med varandra, säger Angelica Freij.

Hur har Patrik fungerat som ensamförälder?

– Han har vuxit som man. Jag tror att det varit nyttigt för honom att ta hela ansvaret för barnen. Fixa allt, planering och så. Det var bra för hans manlighet, säger Angelica Freij.

– Och det var nog bra för honom att se att det inte är så enkelt, tillägger hon.

Har det här gett dig andra tankar om rollen som mamma?

– Ja. Kanske har jag en del gammaldags åsikter och värderingar. Som jag kanske får ändra, menar jag. Och en åsikt jag tycker är viktig nu, är att det går att vara yrkeskvinna och mamma samtidigt, säger Angelica.

Barnpsykologen och docenten Lars Jalmert säger att det absolut inte är någon fara för barnen att mamma är borta.

– Det är ingen fara. Barnen hade ju sin pappa Patrik. Det viktiga är att barnen har en människa som står dem nära hos sig, som de har trygghet i. Det är en livsgaranti, säger Lars Jalmert.

Och det går väl lika bra med pappan?

– Naturligtvis. Men det finns tyvärr folk som inte tycker så, det ser man på frågorna folk ställer om Angelica, säger Lars Jalmert.

– Dessutom finns det tusentals barn som lever med ensam mamma i dag, tillägger han.

Blir det inte problem om mamman försvinner - och sedan dyker upp igen?

– Så är det för oss alla - om vi inte förstår varför det händer. Det är så för vuxna också. Det vi upplever som svek är det värsta vi kan gå igenom. Men hennes barn är ju inga spädbarn, säger Lars Jalmert.

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM