27600 i USA skadade av årets innefluga

90000 farliga sparkcyklar återkallade

NYHETER

Inneflugans offer blir allt fler.

Amerikanska siffror visar att två amerikaner dödats och 27 600 tvingats uppsöka sjukhus efter att ha skadats när de använde sin sparkscooter, uppger tidningen Daily News..

Förra veckan kallades 90 000 amerikanska exemplar av de hopfällbara sparkcyklarna tillbaka sedan det visat sig att styret kan lossna.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Antalet olyckor på sparkcykel har ökat kraftigt i USA de senaste fem månaderna. Värst drabbade är barn och ungdomar.

Den lilla sparkcykeln har på kort tid blivit en innefluga världen över.

Succén är störst bland barn och yngre tonåringar - och det är också bland barnen som flugan skördar offer.

De amerikanska hälsomyndigheterna säger att 85 procent av de 27 600 amerikaner som skadats i år är under femton år. 23 procent är under åtta år. 80 procent av olyckorna med sparkcykeln har dessutom skett de senaste fem månaderna - och de ökar ständigt.

Armar och händer

Framförallt skadas cyklisterna i armar och händer, men undersökningen visar också att hela 27 procent av olyckorna drabbade huvud och ansikte och 24 procent ben och fot.

Dessutom har minst två personer dödats när de använt sin sparkcykel.

En av de döda är en vuxen man som föll av cykeln och slog i huvudet när han skulle visa sin dotter hur man åker på cykeln. Det andra dödsfallet var en sexårig pojke som blev påkörd av en bil när han befann sig på sin sparkcykel - mitt i trafiken, uppger myndigheterna enligt Daily News.

Myndigheterna i USA räknar med att omkring fem miljoner sparkcyklar kommer att säljas i år - jämfört med i princip inte en enda förra året. Man rekommenderar nu människor som använder cyklarna att alltid använda hjälm, armbågs-, handleds- och knäskydd samt att man bara använder dem i dagsljus. Dessutom måste föräldrar hålla koll på sina små barn, tycker myndigheterna.

Succé även i Sverige

I Sverige började sparkcyklarna säljas i somras.

Försäljningen är också här en succé. Men inget av de sjukhus Aftonbladets nättidning talat med säger att de märkt någon dramatisk ökning av olyckor till följd av användandet av sparkcykeln. På Södersjukhuset i Stockholm för man speciell statistik över de olycksorsaker som man märker blivit särskilt farliga.

- Men vi har inte haft anledning att lägga in sparkcyklarna som en speciell olycksorsak. Ingen här har märkt att antalet olyckor med dem har ökat, säger Magdalena Strandler Ivansson som är chefssjuksköterska på akutavdelningen på Södersjukhuset.

- Men kanske går antalet olyckor upp i vår i stället.

Johan Andersson