Mobiltelefon blir årets julklapp

2,4 miljoner "nallar" sålda innan året är slut

NYHETER

Trodde du att årets julklapp är dvd-spelaren?

Nä, nä, nä.

Det ska vara en mobiltelefon i år.

Och handlarna räknar med nytt försäljningsrekord.

Foto: SOFIA EKSTRÖM
GLÖM DVD Svenskarna byter mobiltelefon i snitt vartannat år. Handlarna räknar med en rekordförsäljning innan året är slut: 2,4 miljoner mobiltelefoner.

Innan året är slut beräknas 2,4 miljoner mobiler ha sålts. Nytt rekord.

Man skulle kunna tro att marknaden är mättad. Glöm det. Mobiler har blivit en modepryl, en accessoar som växlar i takt med modet. I genomsnitt byter vi mobil vartannat år. Värst är ungdomarna som tröttnar redan efter ett par månader, men då byter de med varandra.

Typisk familjeklapp

- Varje jul är det likadant, det sätter i gång i slutet av november och sedan är det full fart, säger Ola Lundin, butikschef på Geab The Phone House i Malmö.

Mobiltelefon är en populär julklapp, men inget man köper spontant till faster Greta.

- Oftast ger man bort telefoner inom familjen och då har man pratat igenom det innan.

De billigaste modellerna går bäst, som Nokias 3310 eller Ericssons T20, men även mer avancerade telefoner som Ericsson T28, Nokia 8210 och Siemens S35 och stöttåliga M35 går bra.

- December är generellt en väldigt stark mobiltelefonsmånad och vår prognos ser jättebra ut, rekordartad, säger Mikael Brekh, affärsområdeschef på Siba.

Nokia drar ifrån

De två mobiljättarna Nokia och Ericsson fortsätter att toppa försäljningslistan med god marginal. Men Nokia är ohotad etta och drar ifrån sina konkurrenter.

Tillverkarna själva vill inte berätta hur stora marknadsandelar de har, men nyhetsbyrån Reuters uppger att den finska jättens övertag är förkrossande - Nokia har 60 procent av den svenska mobilmarknaden medan Ericsson har 20 procent.

På tredje plats kämpar Motorola för att inte bli omkört av tyska Siemens.

Så många har mobiltelefon (i procent)

Åsa Erlandson