”Bredband i mobilen” en revolution för nätet

Frågor och svar om nya 3G-tekniken

NYHETER

I dag avgjordes vilka som får bygga nästa generations mobilsystem - en revolution för mobiltelefonin och internet.

Allt vi gör med datorerna kommer vi att kunna göra med våra mobiltelefoner, fast åtta gånger snabbare.

För operatörerna som fått licenserna handlar det om investeringar på mångmiljardbelopp. För dig - ett helt nytt sätt att använda mobiltelefonen.

Aftonbladet reder ut vad det innebär.

Vad är egentligen 3G?

Förkortningen står för tredje generationen och är ett nytt mobilsystem som ska ersätta dagens GSM-nät. (Som i dag kallas för 2G. Det analoga NMT-nätet var 1G.)

Med 3G är du ständigt uppkopplad mot internet, du behöver aldrig ringa och koppla upp dig.

Ett nytt wap alltså?

Nej, mycket mer avancerat. Wap är ett stapplande första steg. Med 3G kan man titta på rörliga bilder i telefonen, tanka hem musik från nätet, skicka videovykort och ladda hem kartor. För att möjliggöra detta byggs ett nytt nät, med nya basstationer som är mycket snabbare än dagens nät.

Vad ska man ha det till?

Vi kommer att kunna göra allt som vi i dag gör vid datorn var vi än befinner oss - fast åtta gånger snabbare. Säger visionärerna. Kritikerna varnar för barnsjukdomar, förseningar och att verkligheten inte kommer att infria förväntningarna.

Måste jag skaffa en ny mobiltelefon för att kunna använda 3 G?

Ja. De nya nallarna kommer att kallas terminaler, eftersom de är så mycket mer än bara en telefon. Men GSM-nätet kommer att leva kvar länge till, parallellt med den nya tekniken.

Wap blev ingen succé, hur ska ni få svenska folket att använda de här tjänsterna?

Mikael Halén, Ericsson:

- I dag skickas 8 miljarder sms i månaden världen över. Ett perfekt exempel på att folk vill använda telefonen till något mer än att bara prata i. Vi kommer att få se en fantastisk flora av tjänster. Vi tar fram det här för att göra livet lättare för folk, roligare och mer flexibelt.

Åsa Erlandson