"Strypsnaran är från julbonaden"

Åklagaren: Detta styrker att Rahman är skyldig till mordet

1 av 3 | Foto: EVA TEDESJÖ
SVÅR MOTGÅNG Joy Rahman är dömd till livstid för mord på en kvinnlig pensionär som hittades strypt. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig till mordet. Nu har han drabbats av ett svårt bakslag. Lunds Tekniska högskola slår fast att den omdiskuterade snaran kommer från julbonaden.
NYHETER

Den livstidsdömde Joy Rahman resningsansökan drabbades av en svår motgång i går.

Den omdiskuterade strypsnaran kommer från julbonaden, slår Lunds Tekniska högskola fast i en analys.

- Detta styrker att Joy Rahman är skyldig för mordet han dömts för, säger överåklagare Agneta Blidberg.

Den 23 maj 1993 hittades en 72-årig kvinna strypt med en snara i Sätra i södra Stockholm. Denna dag var hemsamariten Joy Rahman hemma hos en annan pensionär. Hon hade haft en julbonad i städskåpet.

På ena sidan saknades kantbandet. Åklagare och polis ansåg att strypsnaran och det saknade kantbandet var identiska.

Joy Rahman dömdes både i tingsrätt och hovrätt. Hovrättsdomen överklagas 1994 till Högsta Domstolen utan resultat.

Advokat Peter Althin har lämnat in två resningsansökningar bland annat med hänvisning till nya analyser som visade på stor osäkerhet om snarans ursprung.

Skrik mitt i natten

Det finns också nya vittnen.

Däribland en kvinna som hört dödsskrik mitt i natten, vilket skulle tyda på att mordet skett senare än när Rahman haft möjlighet att utföra det.

Men i går drabbades Althin och Rahman av en svår motgång. Analysen med mönsterigenkänningsteknik är den första i sitt slag i Sverige, och en av de allra första i världen. Slutsatsen är att snaran "med visshet" suttit på bonaden.

- Jag är alltid tveksam till experter inte minst på grund av att man i det här fallet tidigare kommit fram till så olika slutsatser, säger Peter Althin.

- I sitt allra första utlåtande sa Statens kriminaltekniska laboratorium till exempel att snaran inte varit fästad vid någon textil eller annat fibröst material. Och det har man fått backa på i 360 grader.

Hur påverkar analysresultatet möjligheten att få resningsansökan beviljad i Högsta Domstolen?

- Detta innebär ju inte att det är just Rahman som använt strypsnaran. Men det hade naturligtvis varit bättre om resultatet varit att det inte fanns något samband.

Tungt besked

För Joy Rahman själv var beskedet tungt.

- Det är jobbigt. Men huvudsaken är att jag inte var ens på samma gata när det hände och inte ens veckorna före eller efter.

Eva Finné, chefsåklagare på RÅ, ska nu granska utredningen på nytt och någon gång i januari yttra sig till Högsta Domstolen.

Anders Johansson