Byns hämnd på pedofilen

De lät sexbrottslingens hus brinna ner - inför sina ögon

1 av 3 | Foto: SOFIA EKSTRÖM
INGEN SLOG LARM Bara ruinerna står kvar efter pedofilens villa i byn i Västernorrland. Huset hann brinna ner till grunden inför bybornas ögon utan att någon slog larm. Alla tror att branden var anlagd. - Men vem kan klandra dem som gjorde det? frågar en bybo som Aftonbladet talat med.
NYHETER

VÄSTERNORRLAND

Det var fest i byn natten då pedofilens villa sattes i brand.

Invånarna trängdes i fönstren på hembygdsgården och såg eldsvådan lysa upp himlen.

Ingen slog larm.

Det gjorde i stället en taxichaufför som av en slump tagit vägen genom den lilla byn.

Men då var det redan för sent, när brandkåren kom till platsen var huset övertänt och brandmännen fick inrikta sig på att hindra elden från att sprida sig.

Det är så lite kvar av huset att polisens tekniker inte kunnat hitta någon brand-orsak.

Men ingen tvivlar på att branden var anlagd. Som en hämnd mot den 34-årige man som bott i byn i tio år och som för några månader sedan avslöjades som pedofil.

Några dagar efter att mannen häktades eldade någon upp hans bil. Det har också gjorts flera inbrott i huset innan det brändes ned.

34-åringens brott är så grova att luttrade utredare vid Rikskriminalens barnsexgrupp anser dem vara bland de värsta som avslöjats i Sverige.

Mannen avslöjades sedan han själv vände sig till polisen och erbjöd sig att hjälpa till med att jaga pedofiler på internet. Han dömdes i veckan till rättspsykiatrisk vård på fem punkter:

Grovt barnpornografibrott.

Grov våldtäkt.

Grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Grov våldtäkt och sexuellt umgänge med barn.

Misshandel och sexuellt utnyttjande av barn.

Översatt från juristsvenska betyder detta att mannen i flera år våldtagit fyra små barn, övergrepp han videofilmat och sen tittat på. Polisen har hittat 450 sådana videosekvenser samt 6 200 barnporrbilder.

Den yngsta flickan var bara fyra år då det började. I förhör har hon flera år senare berättat att hon var så rädd de gångerna mannen skjutsade hem henne att hon brukade kissa på sig och att han som straff brukade hålla henne utanför bildörren i farten.

Avslöjandet spred sig blixtsnabbt i byn.

Denne helt vanlige man, som slutade jobbet som truckförare sedan han varit inblandad i en olycka där en kvinna dog och som de senaste åren jobbat som dräng hos en bonde i byn och som är hej och du med de flesta i trakten och hela tiden haft ett glatt ord över för alla, denne helt vanlige man visade sig vara pedofil.

Invånarna i det lilla samhället i Västernorrland tog lagen i egna händer.

Ett samhälle med hopplöst hög arbetslöshet och övergivna, förfallna hus och rostiga bilvrak som ingen orkat frakta till skroten.

Här bor drygt 1 000 åld-rande invånare, ungdomen flyttar till städerna och jobben. Bensinmacken las ner för länge sen och de som har jobb är antingen bönder eller småföretagare. Några få pendlar till regionens största stad.

Ingen vet vilka barnen är

Mannens beteende väcker avsky. Invånarna muttrar ilsket om att han haft mage att överklaga domen med motiveringen att det inte handlar om våldtäkt, barnen gjorde ju inget motstånd, och till råga på allt ville han ha skadeståndet sänkt.

Men det stora samtalsämnet är vilka barnen är. Deras identiteter är hemliga. Är det barn från byn? Ingen vet, många spekulerar.

- Han dömdes till vård. Det betyder ju att han är ute igen snart. Men kommer han tillbaka är han död, säger en äldre bonde.

Vi står och tittar på ruinerna som det ännu en dryg vecka efter branden ryker lite ur. Rimfrosten ligger som ett flortunt täcke över det norrländska landskapet, det är vackert och hög, ren luft och lite kallt.

Bonden är försiktig, närmast misstänksam. Det är alla i byn. Få vill prata. Än färre säger sig veta någonting om vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom branden.

Inte ens prästen i den vackra, enkla lilla vita kyrkan vill säga något. Han är bara vikarie och bor inte i samhället och säger att han hur som helst inte vet någonting.

Ingen av dem som tycker att "kräket ska dö" är intresserade av att ställa upp med namn och bild i tidningen.

Köpte potatis av pedofilen

Allan Nilsson, en lågmäld 70-åring som köpt potatis i många år av sin granne pedofilen, tittar ut genom köksfönstret och säger fundersamt:

- Det har varit mycket prat i byn. Det är klart, killen är inte frisk, men det vore inte bra av honom att komma tillbaka. Det gör han nog inte.

Allan Nilsson har gått i pension från jobbet som lantmätare och fördriver dagarna i sin verkstad där han slöjdar julkrubbor och fågelbon som han säljer till släkt och vänner.

- Han var aldrig utanför byn, den där killen. Höll sig mest för sig själv. Nu i efterhand förstår man ju hur udda han var.

Det talas om att några unga högerextremister i byn kan ha tänt på. Samma natt som bilen eldades upp stals nästan alla svenska flaggor som finns i byn. De hittades för några dagar sedan, nedgrävda i en plastpåse. "De vill säkert ha dem till någon demonstration", säger någon.

- Vi vet ju inte om det är dom. Men finns det verkligen skäl att klandra dom som gjorde det? säger någon.

Polisen tycks inte anstränga sig nämnvärt för att klara upp brottet som är rubricerat som något så allvarligt som mordbrand.

Inget arbete pågår i utredningen

Hans-Erik Dahlén, chef på kriminalavdelningen vid polisen i Västernorrland, säger att det formellt pågår en förundersökning men att det i praktiken inte förekommer något utredningsarbete.

Det ryktas om att några var på väg att tända eld på huset redan för någon vecka sedan. Men att de avstod när de fick klart för sig att mannen inte äger huset, att han hyr det av en bonde som inte gjort någon något illa.

I en ledare i den dominerande tidningen i regionen varnar en klok skribent för att vi måste se upp "när pöbelmentaliteten visar sitt fula tryne" och erinrar om hur det gick när en engelsk kvällstidning för en tid sedan började hänga ut pedofiler med namn och bild: upplopp, misshandel, rentav ett mord.

Men på insändarsidan i samma tidning dominerar en annan uppfattning: "Vem skyddar barnen? Är det kanske dags att medborgarna själva ser till att dessa förövare försvinner?"

Hovrätten sänkte för några dagar sedan skadeståndet till barnen från 900 000 kronor till 540 000 kronor. Men domstolen höll med tingsrätten om att brotten var mycket grova.

Pedofilen dömdes ännu en gång till vård och har nu låsts in bland andra psykiskt sjuka brottslingar på Sidsjöns sjukhus i Sundsvall.

Han krävde att få tillbaka sin beslagtagna dator för att kunna surfa på nätet när han inte går i terapi.

Men det vägrade domstolen gå med på.

En pedofil av 20 sitter inne

Oisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM