Doldis till attack mot Wallenberg

Schweizisk bankman ny storägare i Investor – för 5,5 miljarder

NYHETER

Här är mannen som utmanar Wallenbergarna.

I största hemlighet har schweizaren Martin Ebner köpt in sig i maktbolaget Investor.

Nu vill han tjäna pengar - på bekostnad av Wallenbergarnas makt.

TUFFING - OCH MAKTSPELARE Den schweiziske bankmannen Martin Ebner, 54, har satsat 5,5 miljarder kronor på att köpa aktier i Wallenbergsfärens maktbolag Investor. En affär som inte lär passera obemärkt - Ebner kan sikta på en plats i styrelsen.

Han dyker upp i grå kostym, alltid med den obligatoriska flugan runt halsen. Schweizaren Martin Ebner, 54, ger intryck av att vara en stillsam man, men skenet bedrar.

Han är en finansiell spelare i högsta division.

Drivkraften är att tjäna snabba pengar och han vet hur man gör.

- Den som tänker kan tjäna mycket pengar, har han sagt.

I höst har ryktet gått att någon utmanar sfären Wallenberg genom att köpa upp stora aktieposter i deras maktbolag Investor.

Martin Ebner har förstås inte kommenterat ryktena - förrän nu.

Störste enskilde Investorägaren

Via sina bolag kontrollerar han 5,1 procent av rösterna i Investor. Det kostade honom 5,5 miljarder - men gör honom till störste enskilde aktieägaren.

En av anledningarna till uppköpen sägs vara Martin Ebners förtroende för Investors ordförande Percy Barnevik - en man Martin Ebner känner sen gammalt genom att han också är storägare i ABB.

Barnevik är i Ebners ögon en man som arbetar för aktieägarvärde - och det är värde Ebner är ute efter.

Uppköpen blev inte sämre av att Ericssonaktien fallit i höst och eftersom Investor är storägare i Ericsson var tiden rätt att köpa aktier i Investor.

Martin Ebner blev känd som förvaltare åt de miljardärer som bosatt sig i Schweiz. Hans strategi var att köpa stora minoritetsposter i bolag och få upp kursen genom att få fler att börja köpa.

1985 startade han sin egna bank, BZ Bank - med hjälp från svenska investerare.

Han har alltid haft en tuff attityd mot bolagsledningar i de företag han satsade pengar och kunde över en natt kräva både chefsbyten och strategiförändringar.

Minskad makt för Wallenbergarna

Det gick ofta bra. Det sägs att varje gång bankens intäkter slog rekord spelade Martin Ebner Beethovens femma i banklokalen.

Martin Ebner kontrollerar i dag en stor del av börsen i Zürich.

I höstas värderades BZ Gruppe till 170 miljarder kronor.

Hur attacken mot Wallenberg faller ut vet ingen.

Ett av Martin Ebners mål är att få bort Investors substansrabatt - den skillnad i värde ett investmentbolag har i förhållande till sin aktieportfölj.

En väg är att slopa systemet med A- och B-aktier. Det skulle minska Wallenbergarnas makt och inflyt-ande i svenskt näringsliv eftersom de sitter på de röststarka A-aktierna.

Är han sin vana trogen lär han i alla fall inte sitta tyst.

Redan nu talas det om en plats i styrelsen.

Petter Ovander