Ännu en piruett av Rosengren

NYHETER

Hur många missar får ett statsråd göra?

Inte alltför många.

Björn Rosengren börjar närma sig gränsen.

Foto: SCANPIX
DAGS ATT GÅ, ROSENGREN? Näringsminister Björn Rosengren har gjort osannolikt många misstag under sin korta tid som statsråd, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Björn Rosengren hade ingen politisk erfarenhet när Göran Persson för två år sedan utsåg honom till näringsminister och chef för det nya superdepartementet som skulle ansvara för allt från vinterdäck till kärnkraft.

Det kan vara en förklaring till Rosengrens osannolikt många missar under den hittills korta politiska karriären. Erfarenhet är visserligen ingen garanti, på den punkten skiljer sig politisk verksamhet inte från annan. Men det är en hjälp.

Förlust: minst 2 500 kronor

Dammet som revs upp när storaffären mellan Telia och Telenor sprack hade knappt lagt sig när Björn Rosengren basunerade ut att Telia skulle in på börsen på egen hand och att det skulle bli den första riktiga folkaktien.

I dag vet knappt en miljon svenskar att fyrfärgsbroschyrer från näringsdepartementet inte är någon garanti. Den som köpte minsta möjliga antalet aktier, 100 stycken, hade i morse förlorat 18 procent av insatta pengar eller 2 550 kronor. Risken att förlusten ökat rejält i kväll är överhängande.

Staten plockade hem 64 miljarder. Grattis, Rosengren!

Men telemissarna är inte näringsministerns enda.

Kärnkraften.

Den andra reaktorn i Barsebäck skulle stängas i sommar. Redan i höstas meddelade Rosengren att så inte blir fallet, riksdagens villkor uppfylls inte.

Men vem var det som skulle se till att ersättningsenergi fanns? Ytterst ansvarig är herr Rosengren själv som alltså underkänner sig själv.

Baktalade Mona Sahlin

Lösmyntheten.

Björn Rosengren meddelade i tv, när han trodde kameran stängts av, att Norge var den sista Sovjetstaten. Det är inte enda gången han pladdrat. I höstas, när arbetsuppgifter flyttades mellan statsråden, höll han med om att Mona Sahlin "avlövats".

Björn Rosengren bröt därmed hedersregeln, att aldrig baktala sina kolleger. Ett ursäktande ilsamtal till Sahlin räddade kvar henne i regeringen.

Trafiken.

En stor proposition om vägar, järnvägar och flyg skulle ha presenterats för ett år sedan. Nu talas det om våren. Trafikinfarkten Stockholm har visserligen fått besked. Men resten, hur blir det med det, trafikminister Rosengren?

Posten.

I år vill Posten lägga ner alla sina kontor, 5 000 kassörskor blir av med jobbet. Rosengren anser att ett kontor ska vara kvar i varje kommun. Vinner han dragkampen? Oddsen är låga, men risken att förlora poströstningen kan bli ett trumfkort för postministern.

Piruetterna ingen tillgång

Övrigt.

Trafikströmmen över Öresundsbron har inte blivit den förväntade, vilket lett till skärmytslingar med Danmark om priset. 150 nerplöjda miljarder i Kallax flygplats utanför Luleå har hittills inte gett avsedd trafik. Besked om en ny storflygplats i Stockholmsregionen saknas. Företagen i Norrland har inte fått utlovad kompensation för höjda arbetsgivaravgifter. I sin stora IT-proposition satsade regeringen enligt experterna på fel saker.

Enligt helgens Sifo stöds socialdemokraterna av 34,2 procent av väljarna. Det är 120 000 färre än i förlustvalet 1998. I dragkampen om väljarna är Björn Rosengrens piruetter ingen tillgång.

På pluskontot kan dock Rosengren skriva att Göran Persson, som tillsätter och avskedar statsråd, hittills varit oerhört lojal mot sina ministrar. Till ljuspunkterna kan också räknas att den som gör något oftare riskerar att misslyckas än den som inte gör något.

Lena Mellin