Hon överlevde virvelstormen

Tornadon i södra USA har krävt minst tolv liv

NYHETER

NEW YORK

En mirakelräddad flicka bärs bort ur resterna av en husvagn.

Många andra hade inte samma tur.

Hittills har 12 människor hittats döda och mer än 400 hem förstörts i den kraftiga tornado som svepte i genom Alabama i helgen.

Foto: MICHAEL E PALMER/AP
SOM EN KRIGSSKÅDEPLATS Hittills har 12 människor fallit offer för den tornado som svepte genom Alabama i helgen. Värst drabbad blev en husvagnspark söder som staden Tuscaloosa. Av invånarnas bostäder finns nu inget annat än brädhögar kvar.

- Det här är en av det värsta tragedierna i Alabamas historia, säger delstatens guvernör som i går inspekterade förödelsen.

Några timmar tidigare utlyste guvernör Don Siegelman undantagstillstånd i Alabama.

Det är tornadosäsong i södra USA. Ändå kom virvelvindarna som en total överraskning för invånarna i småstaden Tuscaloosa.

- Vi satt inne och hörde vinden ryta därute. Vi visste inte om vi skulle överleva eller inte, säger Myrtle Brown som gömde sig i ett badrum.

Kläder hänger i träden

Värst drabbad var husvagnsparken söder om stan. Många amerikaner bor i stora husvagnar utan hjul. Av hemmen återstår inget annat än brädhögar. I de få träd som vindarna inte fällde hänger rester av kläder och andra personliga tillhörigheter.

- Vinden var så stark att den lyfte husvagnen och kastade den mot ett träd, berättar en av hyresgästerna som klarade sig undan med kraftiga blåmärken, hjärnskakning och smärtor i bröstet.

Många hade inte en chans när tornadovindarna slog till. De blev kvar i sina husvagnar och dödades av naturkrafterna.

- Fortfarande är vi inte säkra på hur många som omkom, säger Ted Sexton, sheriff i Tuscaloosa. Många var ute och julhandlade när stormen slog till.

45 000 hem blev utan ström

I södra spetsen av Alabama slog virvelstormarna till strax före lunch. Bilar vältes upp och ner och tak blåste av som om de var gjorda av papper. I staden Geneva förstördes en jordnötsfabrik och en textilfabrik fick svåra skador.

Vindarna slet också av kraftledningar och lämnade över 45 000 hem utan ström.

Som om det inte räckte med vindarna drabbades Alabama i går av minusgrader och snöfall vilket är mycket ovanligt så långt söderut i USA.

Vindar på upp till 150 meter i sekunden

ARTIKELN HANDLAR OM