Mördarnas resa slutade i danska fängelser

Nytt vittne: Jag såg de tre litauerna nära mordplatsen

1 av 7 | Foto: MICHAEL STENQVIST/SYDÖSTRAN
"DE VILLE ATT VI SKULLE STICKA" Plåtslagaren Ulf Lind mötte de tre litauerna vid Ekerödsrasten en kilometer från Pugerup i Skåne. - De försökte täcka över registreringsskylten på sin bil. Sedan gick de fram emot oss på ett bryskt sätt. Deras kroppsspråk sa allt, säger Ulf Lind.
NYHETER

En plåtslagare från Sölvesborg mötte de tre mordmisstänkta litauerna vid Ekerödsrasten utanför Pugerup.

– Det syntes att de ville att vi skulle sticka därifrån så fort som möjligt, säger Ulf Lind.

En kilometer därifrån hittades Gösta Andersson mördad i bagageluckan på sin egen bil

Det tre litauerna poserade leende framför kameran och tog turistbilder på varandra. Nu sitter de häktade för två rånmord och polisen kartlägger deras resa med hjälp av bilderna.

Männen kom med en gammal mörkblå BMW från Litauen, ett land där nyrika direktörer med välputsade Mercedes blandas med familjer som knappt har mat för dagen.

De reste i hopp om att tjäna pengar i väst.

I dag sitter de inlåsta på olika fängelser i Danmark, häktade för att ha strypt en dansk dataprogrammerare och misstänkta för rånmordet på pensionären Gösta Andersson.

23-åringen lånade BMW:n från sin bror. Den 7 november sätter han sig i bilen tillsammans med två kompisar, 20 och 21 år. De lämnar Panevezys, en stad som präglats hårt av fattigdom och kriminalitet.

Färden går genom Polen och Tyskland, upp till Danmark och över Öresundsbron till Sverige. Männen sover i bilen och försöker hålla värmen. Med sig har de en kamera som polisen senare ska hitta.

Försvann efter auktionen

En söndag ett par veckor senare åker Gösta Andersson, 65, till Zimmerdahls auktionskammare i Sölvesborg. Sedan försvinner han spårlöst.

En kvinna ser hans vinröda Volvo 440 parkerad på en skogsväg i Pugerup i Skåne. Hon vet inte att några rånare lämnat sitt offer att dö i bagageutrymmet.

De tre litauerna återvänder till Danmark. De har nästan inga pengar och på en rastplats utanför Ringsted lägger de sig i bakhåll.

Det är fredag den 24 november. Dataprogrammeraren Allan Toft Dideriksen, 27, är på väg hem från jobbet och stannar bilen för att gå på toaletten.

Enligt polisutredningen blir han överfallen av litauerna, misshandlas med en skiftnyckel och kastas i bagageutrymmet på sin egen bil.

De unga rånarna tar hans plånbok och armbandsur. Sedan kör de i väg till en skräpig och öde lerstrand utanför Korsör flera mil därifrån.

En av litauerna har berättat hur han på stranden drog åt ett snöre om Dideriksens hals.

– När jag inte orkade längre så kallade jag på en av de andra. Så drog han i den ena änden och jag i den andra.

Männen släpar ut den livlösa kroppen i vattnet och hoppas att den ska driva iväg. Det skulle se ut som ett självmord.

För bytet, 250 danska kronor, köper de bensin till BMW:n.

En vecka senare ringer 23-åringen sin flickvän i Litauen och säger att de har tjänat pengar och ska åka hem. Men före avfärden försöker de sig på ett nytt rån och grips.

Hittades i bagageluckan

I Sverige hittar polisen Gösta Anderssons döda kropp i bagageutrymmet på Volvon.

Händerna och fötterna är bakbundna i en så kallad bensax. Han har lyckats kränga av sig en handduk som gärningsmännen knutit runt ansiktet och desperat försökt att slå sig ut.

Rättsläkaren slår fast att han avlidit till följd av nedkylning och utmattning i kombination med vätske- och näringsbrist.

I början famlar brottsutredarna i blindo till den 5 december. Då kommer uppgifterna om litauernas framfart från den danska kriminalunderrättelsetjänsten Reck.

Danskarna och svenskarna börjar samarbeta. Och när den danska polisen framkallar filmen i litauernas kamera visar det sig att deras resa är dokumenterad:

l En av männen står och ler glatt utanför tidningen Expressens redaktion i Stockholm. Bilden är märkt den 13 november.

l En av männen sitter på huk utanför en Saab som tillhör en person i Bräkne-Hoby.

Litauerna erkänner att de dödat Allan Toft Dideriksen. Den svenska polisen börjar jaga vittnen.

Plåtslagaren Ulf Lind från Sölvesborg ger avgörande uppgifter.

– Jag, min fru, min svägerska och min svärmor hade varit på Teneriffa. Vi landade på Kastrup den 19 november och körde hemåt, berättar han.

Träffade litauerna på rastplatsen

Klockan 21.50 stannade de vid Ekerödsrasten, en kilometer från Pugerup, för att ta en kopp kaffe. Där stod litauerna med sin bil, men också Gösta Anderssons Volvo.

– De försökte täcka över sin registreringsskylt med en filt. Det var något som inte stämde, berättar Ulf Lind.

– Sedan gick de fram mot oss på ett bryskt sätt. Kroppsspråket sade allt, de ville att vi skulle sticka därifrån så fort som möjligt.

De tre litauerna är nu skäligen misstänkta för mordet. I dag ska de förhöras i Danmark av svensk polis.

Andreas Harne