Påven brädas av Lukasjenko

"Bättre ha kvar ambassad i ett land man är i konflikt med"

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
Kabinettssekreterare Hans Dahlgren.
NYHETER

Sverige öppnar en ny ambassad i Vitryssland, hos diktatorn Alexander Lukasjenko, och samtidigt stängs ambassaderna i Vatikanen, Beirut, Tunis och Lima.

- Nej, vi föredrar inte Lukasjenko framför påven. Det är inte sådant som ligger bakom, säger kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

Det är krasst pengarna det beror på. UD har dragit över budgeten med 50 miljoner kronor och nu måste dessa pengar sparas in.

- Vi har bra relationer med påven och dessa blir inte sämre för att vi stänger ambassaden i Vatikanen, säger Hans Dahlgren.

Men brukar det inte vara så att en ambassadör kallas hem för att man vill visa sitt missnöje med ett lands politik?

- Nja, inte ens historiskt stämmer det där riktigt. Visst har det hänt men ibland kan det vara bättre att ha kvar sin ambassadör i ett land som man är i konflikt med. Då får man en bättre rapportering om vad som händer.

Behövs det inte ambassader i Beirut, Tunis och Lima?

- Vi försöker att spara där det gör minst ont, kan man säga.

Varför en ambassad i Vitryssland?

- Vi bedömer att det gynnar svenska intressen. Det är enbart därför, inte för att vi vill visa vårt gillande med Lukasjenko.

Ingen av förändringarna kommer att ske före eller under Sveriges halvår som EU-ordförandeland. Hans Dahlgren anger 1 september som troligt datum.

Per-Iwar Sohlström