Varde ljus!

Varför är det nattsvart i Stockholm när Köpenhamn badar i ljus?

1 av 3
NYHETER

Ljusa Köpenhamn är ett lysande föredöme för mörka Stockholm.

Stadshuset och Globen ruvar dystert i denna gråa juletid. Medan husen glädjestrålar vid Kongens Nytorv i Nyhavn och längs alla de mysiga strögen.

Ändå har Stockholms stad faktiskt satsat miljoner på ljus i år.

I Stockholm har oupplysta gångstråk prioriterats, de som slingrar lurigt till tunnelbanestationer och busshållplatser, ofta genom parker. Bra, givetvis. Det är här våldsmän kan lura och speciellt kvinnor känner rädsla när mörkret faller.

Men visst kan denna ljusa trygghet kombineras med fiffig ljussättning som sätter sprätt på byggnader, gator och torg. Med fantasi och känsla.

Det är just denna skicklighet som får besökarna i Köpenhamn att häpna och bli glada. Det handlar om att ta vara på både husens karaktär och på ljusets möjligheter. Just Kongens Nytorv är ett strålande exempel. Man lyfter fram byggnaderna. Leker med ljusdekorationer även i träd, buskar och allehanda ställen.

Lysande undantag

Stockholms "ljusvisioner" för tio miljoner i år och lika mycket 2001 har, tillsammans med upplysta sponsorer, ordnat en del. Västerbron och Norrbro hör exempelvis till de numera lysande undantagen i mörkret. Och visst strålar fasaderna på bland annat Grand Hotel och över utrikesdepartementet i Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg.

Men ändå: stadens styrande ljushuvuden borde lära av sina kolleger i Köpenhamn. Där medverkar duktiga arkitekter, designers och ljussättare till att förvandla den danska huvudstaden till en dramatiskt lysande pärla.

Fint mot snön

Stockholms alla fina byggnadsverk, skulpturer, gator, torg, esplanader, torn, stränder och kajer kan få sin medvetna ljussättning. Lagom till arkitekturåret 2001.

Tänk så underbart med allt detta ljus när snön snart faller och blir en härlig reflektor!

Lennart Arnstad