Riksdagsmän kan avsättas av domstol

NYHETER

En domstol får avsätta riksdagspolitiker.

Men det är mycket ovanligt.

Om tingsrätten väljer att gå på överåklagarens linje och sparka Jerry Martinger är det därmed något näst intill unikt.

Det har bara hänt en gång tidigare.

Det är bara väljarna som kan tillsätta en riksdagspolitiker.

Och det är bara väljarna som kan välja att inte ge honom eller henne fortsatt förtroende vid nästa val.

Med ett undantag.

- En domstol har rätt att avsätta en riksdagsman om man finner personen särskilt olämplig för sitt uppdrag. Men det är enda möjligheten, säger talman Birgitta Dahls informationssekreterare Louise Gerdemo Holmgren. Ingen annan - inte heller talmannen - har rätt att göra det.

Därför är tingsrätten i sin fulla rätt att avsätta Jerry Martinger från sitt uppdrag som riksdagspolitiker om man finner honom skyldig till de brott han står anklagad för.

”Uppenbart olämplig”

Enligt Aftonbladets Andreas Harne, som fanns på plats vid slutpläderingarna under måndagen, är det just vad överåklagare Hans Rimberg yrkar på.

- Åklagaren säger att "Martinger är uppenbart olämplig från sin tjänst som riksdagsledamot. Han bör skiljas från uppdraget", säger Andreas Harne.

Om rätten väljer att gå på överåklagarens linje vore fallet näst intill unikt. Att en riksdagsman har blivit avsatt av en domstol har bara hänt en gång tidigare.

1995-96 fälldes den moderate riksdagsmannen Stig Bertilsson för grovt bedrägare av först tingsrätten och sedan hovrätten. Stig Bertilsson dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter för att med hjälp av falska fakturor ha lurat till sig pengar från den statliga Presstödsnämnden.

Hovrätten valde dessutom att utnyttja den specialparagraf som ger domstolar möjlighet att avsätta riksdagspolitiker från sitt uppdrag.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet överklagade Stig Bertilsson till Högsta domstolen och hävdade att åklagaren var socialdemokratisk sympatisör och att hovrättens ordförande var jävig eftersom hon senare utsågs till ordförande i Presstödsnämnden.

HD tog dock aldrig upp bedrägeridomen - och Stig Bertilsson tvingades lämna sitt uppdrag.

... men det har bara hänt en gång tidigare

Här är lagparagrafen som kan fälla Martinger:

Johan Andersson