Mamman vågar inte hälsa på Kimberly

Ny rättegång i Sverige

NYHETER

Sedan sjuåriga Kimberley hämtades av polis och överfördes till pappan i Sydafrika har inte Angela Stark sett sin dotter:

- Jag vågar inte åka och träffa henne, ingen kan garantera min säkerhet.

Nu blir det ny rättegång i Sverige.

Foto: MATS STRAND
optimist - trots allt -Kimberley frågar ständigt när jag kommer, säger Angela Stark (här med sönerna Donovan, 13, och Alexander, 15) och jag försöker vara optimistisk. Jag tror att vi träffas snart.

Angela Stark har sedan hon och flickan greps av ett tiotal poliser utanför en barnpsykiatrisk klinik i Solna den 5 oktober försökt få veta om hon kan resa till Sydafrika.

- När jag i april lämnade Sydafrika med barnen, gick min förre man Ryan Stark till domstol. Jag är dömd enligt Haagkonventionen, men det förstod jag inte då.

Riskerar häktning

- Om jag ska böta 100 000 kronor på plats, pengar som jag inte har, blir jag häktad och kommer inte hem till pojkarna. Det vågar jag inte.

Varken Angela Stark eller hennes ombud, advokat Tryggve Emstedt, vet om hon är

dömd till dryga böter eller inte.

- Vi har betalat cirka 20 000 till en advokat i Sydafrika och inte fått veta något. Vi har också bett utrikesdepartementet i Stockholm att få veta vad som händer, säger Tryggve Emstedt, men ingen kan ge oss information.

Många villkor

- Jag har skrivit till Ryan Stark och hans ombud, Susan Abro, att ta en "time-out" när Angela är i Sydafrika så att hon och dottern kan träffas. Men det har de inte gått med på.

I stället har Susan Abro, skrivit en stort antal punkter som Angela Stark ska godta om hon ska få träffa Kimberley.

- Hon får inte besöka dottern i skolan. Hon ska lämna sitt pass, flygbiljetter och redovisa sitt bankkonto till Susan Abro, säger Tryggve Emstedt.

Ulla-Lene Österholm