...men tänk om PTS har fel och Telia rätt?

NYHETER

Tänk om Telia har rätt?

Marianne Nivert motsvarar inte bilden av en vd för ett IT-bolag med 30 000 anställda och 52 miljarder i omsättning.

Men hon verkar veta vad hon talar om. Mycket väl till och med.

Telias missade licens för tredje generationens mobiltelefoner håller på att utveckla sig till en envig mellan två statstjänstemän vana att ha allmänhetens bästa framför ögonen.

Den ena är Post- och telestyrelsens chef Nils Gunnar Billinger, generaldirektör med rader av statliga uppdrag på meritlistan.

Den andra är Marianne Nivert som under dryga trettio år var statlig tjänsteman på Televerket, men som sedan i höstas är tillförordnad vd för Nordens största mobiloperatör, börsbolaget Telia.

Amatörmässigt första intryck

Arrangemanget när Telia för andra gången på två dagar ska tala om att de inte förstår varför Post- och telestyrelsen inte gav dem 3G-licensen är osannolikt. Lokalen är alldeles för liten, projektorn fungerar först inte och när det visar sig att den måste pallas upp med telefonkataloger flyttas bildvisningen till en vanlig overheadprojektor.

Det hela förefaller glasklart, Post- och telestyrelsen måste ha rätt. Ett IT-företag som inte klarar av en projektor har säkert problem med tredje generationens mobiltelefoner också.

Efter detta intar Marianne Nivert scenen. Under tretton minuter lägger hon vältaligt fram sin sak. Allt verkar plötsligt mindre klart. Tänk om Billinger och Post- och telestyrelsen har gjort fel och Telia faktiskt har rätt?

Marianne Niverts angreppspunkter är tre. Pengarna, kompetensen och kunderna.

I övriga Europa, där 3G-licenserna oftast auktionerats ut, kostar utbyggnaden i genomsnitt en femhundralapp per invånare.

Motsvarande kostnad för HI3G, ett av de företag som fick licens i Sverige, ligger sju gånger högre.

Deutsche Telecom, störst i Europa, ansågs däremot sakna finansiell kompetens för att bygga ut i Sverige. Låter inte det konstigt?

Telia anses tillsammans med bland andra finska Sonera och spanska Telefonica som några av världens bästa mobiloperatörer.

Trots det sorterades båda företagen bort därför att deras förslag till tekniskt utförande ansågs ha brister.

I både Norge och Finland får däremot Telia vara med. Är kraven lägre där?

”129 stationer i veckan - omöjligt”

Telia har redan ett nät för den nuvarande mobiltelefonin.

Det gör att utbyggnaden skulle kunna göras snabbare än om man inte har något nät alls.

HI3G har lovat bygga 20 000 basstationer på tre år. Det innebär 129 stationer i veckan. Det går inte, fnyser Nordens största mobiloperatör med viss erfarenhet av att resa master över landet.

Nils Gunnar Billinger är fullständigt säker. Telias licensansökan kvalar inte in bland de fyra bästa. Täckningsgraden är för låg. Svenska folket är att gratulera, säger han sturskt om beslutet.

Marianne Nivert är lika övertygad. Syrligt säger hon att Telia ratas för att de är billiga och duktiga, har ett affärsmässigt sunt "case". Vad händer om hon har rätt?

Lena Mellin