Fri – efter 13 dygn i fängelse

NYHETER

I går frikändes Paola Segovia, 30, från Malmö av en domstol i Chiles huvudstad Santiago.

– Jag sov inte en blund på tretton dygn i fängelset, säger hon.

Men hon får inte åka hem till Sverige ännu.

Foto: PRIVAT
Flög från Sverige - greps i chile Paola Segovia greps för 13 dagar sedan under ett besök i Chile, anklagad för mord på militärpolis. I går släpptes hon fri. Sonen Daniel som också var med till Chile fick under tiden bo hos Paolas mamma.

För två veckor sedan landade Paola Segovia och sonen Daniel, 5, på flygplatsen i Santiago.

Några minuter senare greps hon av den chilenska polisen på flygplatsen. Sonen fick åka hem till sin mormor som han aldrig hade träffat förut.

– Det var en chock de första dagarna. Men min advokat och svenska ambassaden har hjälpt mig fantastiskt mycket, säger Paola Segovia till Aftonbladet strax efter det att hon kommit hem till sina föräldrars bostad i Santiago.

Gammal order

Det var en gammal häktningsorder från 1989 som låg till grund för polisens ingripande.

– Jag har varit misstänkt för politiska aktiviteter. Och utredningen är inte helt avslutad ännu. Därför får jag inte lämna Chile förrän om tidigast 60 dagar, säger hon.

Paola Segovia flydde till Sverige 1989. Då regerade fortfarande Augusto Pinochet i Chile.

Nu trodde hon det var säkert att åka och hälsa på sina föräldrar. Samtidigt skulle hon avsluta ett projektarbete för högskolan i Malmö där hon studerar sociologi.

- Jag missar mycket tid i skolan nu. Men jag är bara glad att vara hemma hos min son och mina föräldrar. Jag har inte träffat mina föräldrar på elva år. Så vi har mycket att prata om.

Peter Björneblad