”Jarl vill att hustrun skulle ha gården”

Lars Schmidt vittnade i rätten i dag

NYHETER

På tisdagen vittnade regissören och producenten Lars Schmidt i rättegången om Jarl Kulles arv.

Han berättade om en lunch de två hade på Teatergrillen i Stockholm i maj 1997 och då frågan om att riva upp äktenskapsförordet togs upp.

- Han lovade mig att gå till ett juridiskt ombud och få det fixat. Det var sista gången vi sågs, sa Lars Schmidt i rättssalen.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Lars Schmidt (till höger) på väg in till rättegången i dag.

Lasse Schmidt, en gång gift med Ingrid Bergman, hade rest upp från Paris för att vittna till änkan Anne Kulles fördel i släkttvisten om skådespelaren Jarl Kulles arv.

De två blev vänner redan på 50-talet när Lasse Schmidt erbjöd Jarl Kulle huvudrollen i musikalen My Fair Lady.

Kulle tackade först nej, rynkade på näsan sa att det där med musikaler var inte något han ville hålla på med.

- Men han ändrade sig när han hörde vilka pengar han kunde tjäna och att han med dem kunde förverkliga sin dröm om en egen bondgård.

Succé

My Fair Lady blev en dundersuccé som inte bara förändrade Jarl Kulles karriär utan också hans liv.

- Det var den rollen som blev grunden till fädernegården Gregersboda som man nu bråkar om, säger reportern Per-Iwar Sohlström som bevakar rättegången i Södra Roslags tingsrätt för Aftonbladet.

Lasse Schmidt, elegant klädd i ljusgrå kostym, blå skjorta och mörkblå slips, blev en av Jarl och Anne Kulles bästa vänner.

När han åt lunch den där gången med skådespelaren på Teatergrillen i maj 1997 var Jarl Kulle redan sjuk.

Det var också sista gången de sågs.

- Schmidt beskrev Jarl Kulle som lite slarvig och rädd för allt som hade med papper att göra. Men han gjorde det på ett väldigt kärleksfullt sätt, säger Per-Iwar Sohlström.

Tvingas lämna gården?

Och under lunchsamtalet stod det också klart att Jarl Kulles vilja var att riva upp äktenskapsförordet och ordna så att hustrun Anne för all framtid skulle få tillgång till gården Gregersboda i södra Roslagen.

I dag avslutas rättegången där änkan Anne Kulle ställs mot Jarl Kulles två äldre döttrar, Maria Kulle, 40, och Mia Kulle Rydsjö, 30.

De två senare hävdar att det är äktenskapsförordet som gäller, vilket skulle innebära att Anne Kulle inte har råd att lösa ut systrarna och därmed tvingas lämna gården hon och maken byggt upp under 30 år.

Claes Salomonsson