Turkiska fängelser stormade av polis

– 17 döda när två månader lång hungerstrejk skulle brytas

1 av 3 | Foto: AP
Säkerhetsstyrkorna bär ut en sårad intern som förs till sjukhus i Bartin efter stormningen. Totalt stormades 20 fängelser i Turkiet av säkerhetsstyrkor, milismän och polis.
NYHETER

ANKARA

Minst 15 interner och två milismän dödades på tisdagen när turkiska säkerhetsstyrkor stormade en rad fängelser för att försöka avbryta en två månader lång hungerstrejk bland fångar.

Hundratals poliser och milismän inledde på tisdagen parallella stormningsaktioner i 20 fängelser runt om i landet för att stoppa en hungerstrejk bland mer än 1 000 fångar, de flesta vänsteranhängare. Fångarna protesterar mot planerna på att flytta dem från större rum i de gamla fängelserna till trånga celler i nybyggda s k F-fängelser.

Enligt myndigheterna är det nödvändigt att förflytta fångarna till mindre celler för att bryta organiserade vänstergruppers, kurdiska separatisters och militanta islamiska gruppers makt inne i fängelserna.

Justitieministern Hikmet Sami Türk sade att två interner i Istanbul hade bränt sig själva till döds och att säkerhetsstyrkorna skjutit ihjäl en tredje man, i ett annat fäng else i Istanbul, som närmade sig soldaterna efter att ha satt eld på sig själv.

Väpnat motstånd

I Canakkale i västra Turkiet avled en kvinnlig fånge av brännskador.

Türk sade också att en milisman som deltagit i stormningen hade dödats och att en annan sårats svårt i en räd mot Umraniye-fängelset i Istanbul.

- Fångar i Umraniye och Bayrampasa har mött säkerhetsstyrkorna med väpnat motstånd. Försök att bryta motståndet pågår, hette det i ett uttalande från inrikesdepartementet.

En representant för en människorättsorganisation som övervakar fängelserna sade, att hon kände till minst fem personer som avlidit antingen genom att bränna sig själva eller av skottskador de fått i samband med polisens stormningar.

Justitieminister Türk sade att 1 139 fångar deltar i hungerstrejkerna. Cirka 280 av dem håller en ''dödsfasta'' och har bara intagit sockervatten de senaste 60 dagarna.

Förflyttning

Inrikesministern sade att man fått slut på protestaktionerna i nio av fängelserna och att 48 ''dödsfastare'' och 198 andra interner förts till sjukhus.

Trots att myndigheterna lovat att skjuta ''reformen'' i fängelserna på framtiden började de på tisdagen överflytta interner till det nybyggda fängelset i Sincandistriktet strax utanför Ankara.

Sincan är bara ett av elva nya fängelser som enligt planen skall tas i bruk först nästa år. Det är tillkomsten av dessa nya fängelser som lett till hungerstrejkerna. Justitieminister Türk bekräftade att de nya fängelserna just nu tas i bruk men han sade inget om huruvida det är permanent eller bara tillfälligt.

TT-AFP