God Jul

Aftonbladet tjuvkikar på företagens julklappar

NYHETER

- Skål och god jul! säger tv-hallåorna Katia Elliott och Justine Kirk.

Sedan tar de en klunk champagne ur SVT:s julklappsglas - gjorda av gamla tv-apparater.

Aftonbladet har tjuvkikat i tomtesäcken på stora svenska arbetsplatser.

Foto: LARS OTTOSSON
SKÅLAR I GAMLA BILDSKÄRMAR Tv-hallåorna Katia Elliott och Justine Kirk skålar i årets julklapp från sin arbetsgivare SVT, champagneglas gjorda av gamla bildskärmar.

- Det är en jättebra julklapp. Konst och miljö på samma gång, säger Katia Elliott, 30, på tv och kastar en blick på champagneglaset.

Varm pläd till statsministern

Konstnären Jonas Torstensson har gjort det av 100 procent återvunnet bildskärmsglas. De kostar 400 kronor paret.

- Nog känns det mer som om man vill dricka snaps ur dem. Fast då blir man nog lite suddig, säger Justine Kirk, 34, och fnittrar.

På Rosenbad, hos statsminister Göran Persson, är det vaktmästaren Nicklas Bergkvist som är tomte. Han kommer med svensktillverkade ylleplädar i sin säck.

- Det är mycket slit och släp med paketen just nu. Men filtarna är väldigt mjuka och härliga, säger han.

Alla ministrar får inte chansen att kura framför brasan insvepta i plädar. Vissa har valt bort filten till förmån för egna gåvor. På justitiedepartementet föredrar man hårda klappar. Thomas Bodström och hans medarbetare sågs i går kånka hem kartonger med ost.

Inga klappar på Ericsson

Men alla arbetsplatser har inte råd med julgåvor. Ericssons informationsavdelning hälsar att det inte blir några klappar till de anställda i år. Telekomjätten måste spara pengar.

Många företag delar ut julklappar till sina anställda. Men om gåvan från chefen är för dyr kan den bli skattepliktig.

- Den får inte kosta mer än 350 kronor inklusive moms, säger taxeringschef Ulf Kjellin som själv fått två knivar och ett brynje av arbetsgivaren Riksskatteverket.

Årets julklappar

Maths Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM