Kvitterade ut sin döde fars pensionspengar – i fyra år

NYHETER

När pappan avled i Spanien 1994 gömde dottern kroppen.

Under fyra år kunde hon därefter kvittera ut hans pensionspengar från Sverige innan hon avslöjades.

Nu åtalas hon för grovt bedrägeri.

I en inlaga till domstolen i Grenada i Spanien kräver åklagarmyndigheten att kvinnan ska dömas till fängelse i fyra och ett halvt år.

Man kräver vidare att kvinnan ska betala tillbaka pensionspengarna till de svenska myndigheterna - närmare en halv miljon svenska kronor.

Vad som hänt med pappans kropp är fortfarande okänt.

Dottern har för polisen erkänt att hon eldade upp hans kroppsdelar i spisen och därefter spred askan runt familjens hus i Spanien.

Avslöjad

Genom att aldrig anmäla faderns dödsfall till myndigheterna och ge skenet av att han fortfarande levde kunde hon fortsätta att kvittera ut hans folkpension på 9 000 kronor i månaden.

Bubblan sprack när faderns pass gick ut för tre år sedan.

Då ringde dottern till det svenska konsulatet i Granada och berättade att pappan satt i bilen utanför, men var för svag och dålig för att själv hämta den nya passet och undrade om hon kunde ge det till honom.

- Det är klart jag blev misstänksam. Det var långfredag och klockan runt midnatt när hon ringde, berättar den svenska konsuln Christina Lindemark för Aftonbladets nättidning.

Hon gick själv ner till bilen med passet och såg en person sitta insvept i filtar och med huvudet dolt.

När personen själv försökte riva åt sig passet från konsuln, gled filtarna isär och under dem uppenbarade sig dottern.

Förfalskade intyg

Under förhör vid åklagarmyndigheten erkände dottern vad som hänt.

Pappan hade dött en naturlig död i sömnen, 85 år gammal. Men istället för att anmäla dödsfallet skar hon upp hans kropp i småbitar och eldade upp dem i spisen. Askan spred hon sedan i närheten av familjens hus.

Men Guarda Civil-polis tror inte riktigt på hennes berättelse.

De har trots intensivt sökande inte påträffat vare sig benrester eller spår från bränningen och tror att hon gjort sig av med faderns kropp på något annat sätt.

Även dotterns 58-åriga sambo åtalas för inblandning i bedrägeriet. Han ska bland annat hjälpt kvinnan med att förfalska olika intyg som gjorde att paret kunde fortsätta att kvittera ut mannens svenska pensionspengar i flera år efter att han dött.

Rättegången hålls inom kort i Granada.

Dottern avslöjades när hon skulle hämta ut nytt pass

Claes Salomonsson

ARTIKELN HANDLAR OM