Stockholms stad åtalsanmäls

NYHETER

Yrkesinspektionen har åtalsanmält Stockholms stad.

Orsaken är att Högalidsskolan struntade i att anmäla misshandeln av tioårige Jakob Tollet.

- Jag tycker det är helt rätt att de gör det. Det är uppenbart att skolans rektor inte tar det här på allvar och då undrar man ju hur mycket annat han ser på mellan fingrarna, säger Jakobs mamma Sara Tollet, till Aftonbladets nätupplaga.

Tioårige Jakob Tollet hängdes ut från Högalidsskolans fönster på femte våningen.

Hans familj polisanmälde de elever i årskurs nio som låg bakom misshandeln men skolan väntade i två veckor innan de anmälde händelsen till Yrkesinspektionen.

Skolelever omfattas av arbetsmiljölagen och enligt den ska varje tillbud som är allvarlig anmälas till Yrkesinspektionen. Därför åtalsanmälde Yrkesinspektionen skolan när ingen anmälan kom in.

Det var yrkesinspektör Anders Lejdeborn som tappade tålamodet. Han anser att Jakob utsattes både för våld och en grov kränkning.

- Vi skulle aldrig acceptera att ett borgarråd hängs ut genom fönstret på femte våningen i Stadshuset för att människorna runt omkring honom inte tycker att han fattat rätt beslut, säger han till tidningen Arbetarskydd.

”Rektorn ljög”

- När jag frågade så ljög rektorn och sa att han lämnat in en anmälan trots att han inte gjort det, säger Sara Tollet.

- Det är inte så konstigt, säger rektorn Sven-Erik Tunerholt till Stockholm News. Händelsen var redan polisanmäld och den utredningen rullar på, menar han.

Enligt Jakobs mamma finns det bara en anledning till att skolans rektor dröjt med anmälan.

- Han är väl rädd för att skolan ska få dåligt rykte men det blir ännu sämre när de beter sig så här, säger Sara Tollet.

Skolans rektor skickade i slutet av förra veckan ut ett brev till samtliga elever på Högalidsskolan. Brevets kontenta är att misshandeln av tioårige Jakob Tollet är överdriven.

- Det känns som att skolan inte tar problemen på allvar. Till exempel har inte fönstren på skolan åtgärdats trots det som hände, säger Sara Tollet.

Har kontakt med psykolog

Jakob Tollet går kvar på skolan.

- I början var han jätterädd när han gick till skolan men idag mår han rätt bra och har fått kontakt med en psykolog, säger Sara Tollet.

Av den senaste månadens kränkningar mot minst tio elever runt om i landet har inget anmälts till Yrkesinspektionen.

Skola struntade i att polisanmäla misshandel

Annika Sohlander