Kommun får kritik – stoppade inte kränkning

NYHETER

Umeå kommun får allvarlig kritik av Skolverket för att de inte stoppade kränkande behandling av en 15-årig flicka på Sävarskolan.

Flickan blev duschad kallt och utsläpad i vinterkyla på minus 16 grader. En annan gång tvingades hon åka ambulanshelikopter efter hjärnskakning.

- Om en flicka råkar ut för 12 sådana här "olycksfall" borde alla fatta att det handlar om något annat. I det här fallet kränkande behandling, säger Carl Åsemar, undervisningsråd på Skolverket.

Skolverket är inte nådig i kritiken av Umeå kommun, och indirekt Sävarskolan.

De har inte stoppat kränkande behandlingen av den 15-åriga flickan.

- De har inte följt de statliga bestämmelser som säger att kränkande behandling inte får förekomma, säger Carl Åsemar.

Men det var inte mobbning?

- Nej. Och det är det fel kommunen gjort. De har valt att bara dela upp händelserna i "mobbning" och "olycksfall". Och kommit fram till att det som hänt flickan bara skulle vara olycksfall, säger Carl Åsemar.

- Men flickan upplever händelserna som kränkande, och då är de kränkande. Ingen ska behöva stå ut med en sådan behandling, tillägger han.

Ingen systematik i händelserna

Skolverket ger dock kommunen rätt i att händelserna inte går att betrakta som mobbning eftersom det inte fanns systematik i händelserna.

Umeå kommun har tre månader på sig att vidta åtgärder i

det här fallet och förebygga liknande händelser.

Sävarskolan rektor Marika Nilsson tycker att kritiken är orättvis.

- Jag tycker nog att vi jobbat på det här och försökt få stopp på det. Och att vi lyckats bra i just det här fallet, även om vi är i litet annat läge just nu, säger Marika Nilsson.

Vad menar du - och vad har hänt med flickan?

- Hon är inte i skolan just nu, säger Marika Nilsson.

- Men nu ska vi ta åt oss kritiken och ta det som hjälp att förbättra verksamheten. En skola kan alltid bli bättre, tillägger hon.

Det här har flickan anmält:

Cina Rönn