Saddam satsar på dataspel

4 000 Play Station 2 kan bli en superdator för att styra kärnvapen

NYHETER

Sony Playstation 2 är kanske årets hetaste julklapp.

Nu undersöker FBI och den amerikanska säkerhetstjänsten varför Saddam Hussein köpt 4 000 exemplar av det populära tv-spelet.

De misstänker att han vill skapa en superdator för att styra kärnvapen, uppger World Net Daily.

– När det gäller andra länder vore det långsökt men för Irak som inte har tillgång till teknologi kan det vara en möjlighet, säger Bo Tarass Wahlberg vid FOA, Försvarets forskningsanstalt till Aftonbladet nätupplaga.

Saddam Hussein är inte vanligen förknippad med elektronik för nöjes skull men under den senaste tiden har han importerat ett stort antal Play Station 2 utan känd förklaring enligt vad källor inom FBI säger till World Net Daily.

FBI och Tullverket undersöker nu orsakerna bakom de stora inköpen. De misstänker att det inte är en ovanligt lång önskelista som ligger bakom. Snarare tror man att ett stort antal Playstation-spel ska kopplas ihop till en slags super-dator som och användas för militära ändamål.

– De flesta inser inte att varje Playstation 2 enhet innehåller en 32 bitars processor där varje del är lika kraftfull som processorerna i de flesta bärbara datorer. Dessutom är den grafiska kapaciteten hos en Playstation ungefär fem gånger starkare än grafikkorten i de flesta PC-datorer, säger en FBI-anställd som vill vara anonym till World Net Daily.

Fungerar för militära ändamål

Playstation innehåller dessutom en modul som är mycket användbar vid framställandet av tredimensionella modeller som används vid militär design.

– När jag först hörde talas om detta var jag mycket skeptisk, säger samma källa, så jag kontrollerade detta med några datorexperter på försvarsdepartementet och de förklarade att det är fullt möjligt att koppla samman dessa enheter och konstruera en typ av superdator.

Svenska dataexperter ser det inte heller som osannolikt att datorer används på det här viset.

– Visst kan det vara möjligt, speciellt om det råder ett handelsembargo i landet. Man kan sätta ihop spelen i noder och sedan kan de tillsammans räkna mycket snabbare än en enstaka maskin, säger Lars Falk, laborator på Försvarets forskningsanstalt.

Stoppas av handelsembargo

Orsaken till att Irak väljer att köpa in mängder av playstation-spel via USA istället för att skaffa dem på på svarta börsen tros vara det handelsembargo som råder mellan Irak och USA.

Det förhindrar Irak att köpa någon typ av datorer eller teknologi men omfattar inte databaserade video- och tv-spel. Spelen är också lättare att få igenom i tullen eftersom de betraktas som leksaker och inte militära instrument.

Men när flera spel kopplas ihop blir de extremt kraftfulla och kan bland annat användas för beräkningar och design inom kärnvapenindustrin.

Annika Sohlander