Vi blir allt trögare efter 40

NYHETER

LONDON

Somliga säger att livet börjar vid 40 - men det är också då hjärnan börjar fungera sämre.

Ny forskning visar att vår mentala kapacitet minskar för varje år efter fyllda 40.

Foto: AP
Sorry, Maradona, som fyllde 40 i november - nu blir du dummare för vart år som går.

Inte så mycket när det handlar om det vi brukar kalla intelligens - utan framför allt när det gäller att komma ihåg namn, ansikten och telefonnummer.

Vi får svårare att koncentrera oss, reagerar långsammare och tar längre tid på oss att fatta beslut. Vi blir helt enkelt trögare i skallen - och det blir sämre för varje år. Efter den 45:e födelsedagen tänker vi upp till 15 procent långsammare än i 20-årsåldern.

Ett team psykologer i brittiska Reading har testat 2 282 friska personer mellan 18 och 87 år och kommit fram till detta.

Anledningen tros vara att cellerna i hjärnan gradvis förlorar förmågan att kommunicera med varandra via de ämnen som kallas neurotransmitters. Detta leder i sin tur till understimulering av hjärncellerna.

Kompenserar med erfarenhet

Det finns dock hopp. Forskarna påpekar att alla över 40 fortfarande kan ge sina yngre medmänniskor en match. Det finns ett "erfarenhetssystem" inbyggt i hjärnan som plockar fram olika trick och strategier när det som bäst behövs.

Doktor James Semple, expert på hjärnans funktioner, säger:

- En 40-åring kanske inte kan omvandla information lika snabbt som tidigare - men han känner definitivt till alla genvägar.

Peter Wennman