Miljonär har fått 300 000 i socialbidrag

NYHETER

HELSINGFORS. En svensk mångmiljonär har fått 300 000 kronor från socialmyndigheterna både i Sverige och Finland så att han skulle klara livhanken.

- Jag är helt pank och dör i svält om ni inte ger mig pengar till mat.

En 38-årig svensk medborgare, född i Finland, lät övertygande och visade nollsaldot på sitt bankkonto. På socialen trodde man honom och gav honom pengar.

Sin Porsche parkerade han alltid långt från socialen då han var på tiggarstråt.

Så här höll han på sedan 1993 ända till i somras då han avslöjades som mångmiljonär.

"Jag har gjort bilaffärer"

Polisen i den finska staden Lieksa misstänkte 38-åringen för narkotikainnehav och gjorde husrannsakan och hittade nästan tre miljoner finska mark och över en halv miljon svenska kronor i kontanter hemma hos honom.

Något knarkbrott kunde polisen aldrig bevisa, inte heller skattebrott, som han också misstänktes för, men däremot uppdagades mannens falska spel inför socialmyndigheterna. Sedan 1993 hade han bland annat lurat åt sig nästan 100 000 kronor från socialen i Borås. Resten av socialstöden fick han från bland annat Åbo, Helsingfors och Lieksa.

38-åringen har förklarat för polisen att han fått sina miljoner genom att göra korv- och bilaffärer i Sverige. Mannen har nu dömts till ett och ett halvt års villkorligt fängelse för grovt bedrägeri. Såväl de svenska som de finska myndigheterna har fått tillbaka pengarna.

Tommy Westerlund