Thaléns klappar till barnfamiljer

NYHETER

Ett skepp kommer lastat med klappar till dem som vill skaffa barn. Tomtemor Ingela Thalén, barnminister, har själv slagit in dem.

Tomtemor Ingela Thalén kommer med julklappar till alla barnfamiljer.

Biträdande socialminister, eller barnminister som hon hellre vill kalla sig, Ingela Thalén lämnade i går regeringens familjepolitiska proposition till riksdagen.

En månad till papporna

Meningen är att det ska bli attraktivare att skaffa barn.

Längre föräldraledighet. Föräldraledigheten förlängs med en månad till 13 månader. Två månader måste tas ut av pappan. Omfattar barn som föds från 1 januari 2002.

Föräldraledig enstaka timmar. Man ska kunna minska arbetstiden med en timme om dagen och fylla upp med inkomster från föräldraförsäkringen. Föreslås gälla från januari 2002.

Kompisdagar? De tio så kallade pappadagarna som kan tas ut i samband med förlossningen får tas ut av någon annan om det inte finns någon känd pappa. Förändringen föreslås gälla från 1 juli nästa år.

Mormor tar hand om sjuka barnen? I dag är det bara föräldrarna som får ersättning för att vara hemma med sjuka barn. Men om föräldrarna själva är sjuka tycker Ingela Thalén att även andra kan få rycka in och få betalt. Förutsättningen är att de jobbar. Träder i kraft 1 juli nästa år.

Kontaktdagarna kommer tillbaka

Var med i skolan. Kontaktdagarna återinförs. Föräldrar med barn i åldern mellan 6 och 11 år får rätt att ta ledigt en dag per barn och år för att vara med sina barn på fritids eller i skolan.

Ersättningen blir lika hög som då barnen är sjuka. Föreslås träda i kraft i sommar.

Regeringen har länge varit oroad över de låga födelsetalen i Sverige.

Brist på arbetskraft hägrar. De nya förslagen gynnar framför allt ensamstående föräldrar.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM