Polisen slog till mot en kollega

Vänskapen med känd gangster– ledare blev för mycket

1 av 3 | Foto: PRIVAT och STRIPTEASE (nedan)
UMGICKS MED KRIMINELLA Här tränar den 29-årige göteborgaren för att bli beredskapspolis. I måndags gjorde polisen husrannsakan hos mannen och beslagtog en AK 4. 29-åringenär nära vän med ledaren för gruppen Original Gangsters (nedan).
NYHETER

En 29-årig göteborgare rekryterades av polisen för riskfyllda specialuppdrag.

Han utbildades på automatvapen och självförsvar. I måndags gjorde polisen husrannsakan hos 29-åringen efter ett rån i Södertälje och beslagtog hans AK 4.

29-åringen valdes ut av polisen som särskild beredskapspolis och fick en tre veckor lång utbildning vid Karlsborgs garnison. Han har sedan tidigare god militär erfarenhet. Men vid flera tillfällen i höst har han setts ihop med ledaren för den kriminella organisationen Original Gangsters.

– Han är en gammal barndomsvän till mig, säger 29-åringen till Aftonbladet.

Natten till måndag greps ledaren och en kumpan i Södertälje. De sitter nu anhållna, misstänkta för ett väpnat rån mot en biljardhall.

Anklagade för

allvarliga brott

Direkt efter gripandet gjorde Göteborgspolisen husrannsakan i åtta lägenheter som tillhör medlemmar i Original Gangsters.

Polisen slog även till mot 29-åringens bostad och tog med sig hans AK 4. Han är dock inte misstänkt för brott. 29-åringen beskrivs av polisen som "högeffektiv och skicklig".

– Jag har en egen grupp att sköta på beredskapsplutonen och går en frivillig befälsutbildning. Jag håller på att lyfta upp min grad, berättar han.

Flera av medlemmarna i Original Gangsters är brottslingar som anklagats för allvarliga våldsdåd.

29-åringen slår tillbaka

Förra månaden dog en man av ett vådaskott på en spelklubb i ett industriområde i Göteborg. Spelklubben har varit ett känt tillhåll för Original Gangsters.

– Jag kände han som dog och var på begravningen, säger 29-åringen.

Hans umgänge med Original Gangsters-ledaren betraktas som en extremt känslig fråga inom polisen, inte minst för att Sverige vid årsskiftet övertar ordförandeskapet i EU. Den amerikanske presidenten och mängder av höga politiker kommer hit. Eventuellt ska särskilda beredskapspoliser kallas in för att garantera EU-topparnas säkerhet.

De får lära sig hantera automatvapen samt självförsvar och har samma befogenheter som en polisman. Men 29-åringen slår tillbaka mot anklagelserna om olämpliga kontakter.

– Jag har skött mig hur länge som helst och är fläckfri. Man kan inte träffa någon utan att det blir skitsnack. Vad min barndomsvän sysslar med har inte med mig att göra, säger han.

Har licens på allting

– Jag tillhör svenska armén, men jag håller mig till den lugna sidan. Jag har vapen själv, men jag har licens på allting.

Rekryteringen av de särskilda beredskapspoliserna sköts av polisen.

Det högsta ansvaret har försvarsenheten som sorterar under Säpo. 29-åringens kontakter med Original Gangsters granskas nu noga.

– Vi tar det på mycket stort allvar. Dessa människor kommer ju att få vapen och en viss typ av uppgifter, säger kriminalkommissarie Pär Kihlström, chef för försvarsenheten. Tills nästa år ska 1 500 särskilda beredskapspoliser vara utbildade.

Ledaren för Original Gangsters: 29-åringen och jag är vänner

Ledaren för Original Gangsters känner den 29-årige beredskapspolisen väl.

– Vi är vänner, säger han.

Ledaren sitter nu anhållen misstänkt för grovt rån.

Andreas Harne Zendry Svärdkrona