”Barnet ramlar – och blir ett byte”

Hundexpert: Kroppsspråket kan väcka familjehundens kamplust

NYHETER

Plötsligt går familjens snälla och trygga hund till anfall mot lillhusse eller lillmatte.

Två små barn har bitits i ansiktet senaste veckan.

- Även den gulligaste hund kan i vissa situationer reagera aggressivt, säger Monica Adolfsson, expert i SVT:s Hundskolan.

Foto: KAI REHN
"KAN ALDRIG VARA helt SÄKER" Hundexperten Monica Adolfsson understryker vikten av att inte lämna små barn ensamma med ens den snällaste hund. "Man kan aldrig, aldrig garantera fullständig säkerhet", säger hon.

På sjukhuset i Halmstad vårdas fortfarande den ettårige pojke som i tisdags fick delar av ena kinden bortsliten när husets berner sennen-tik högg i hastigt uppblossande raseri.

Enligt familjen har hunden aldrig tidigare visat ilska eller irritation. En möjlig förklaring kan dock vara att tiken var skendräktig och vaktade sina leksaker.

En liten flicka i Uppsala drabbades i onsdags. Precis som många gånger tidigare lekte hon med familjens kelgris, en tvåårig spanielkorsning. Utan förvarning högg hunden flera gånger mot flickans ansikte.

"Hunden reagerar blixtsnabbt"

- Tyvärr sker den här typen av helt oväntade attacker då och då, säger Monica Adolfsson, som bland annat arbetat med problemhundar.

- När det gäller snälla så kallade familjehundar finns ändå anledning att hålla vissa saker i minnet. Till exempel att små barns kroppsspråk kan väcka jakt- eller kamplust hos den tryggaste individ. Det kan räcka med att barnet tultar ikull eller viftar till - hunden reagerar blixtsnabbt och ser barnet som ett byte.

Kamplust finns i högre eller lägre grad hos alla raser.

- Men i Sverige har avelsarbetet inriktats på att minska aggressivitet och kamplust hos framför allt sällskapshundarna, säger Adolfsson.

Brukar inte hundar varna genom att morra eller skälla innan de attackerar?

- Jo, det händer, men i många fall kanske ingen i omgivningen uppfattar varningen, framför allt inte ett barn som bara tror att hunden skojar.

- En orsak till plötslig ilska hos en hund kan också vara att barnet under lek rycker till i öronen eller någonstans i pälsen. Hunden hugger instinktivt. Likaså om den har ont någonstans.

Hormonella störningar

Kan hundar som vaktar sina leksaker bli farliga?

- Ja, sådana exempel finns. Tikar kan ibland drabbas av hormonella störningar och börja vakta något de uppfattar som valpar.

En snäll familjehund som plötsligt gått till anfall - bör man behålla den?

- Nej, det tycker jag inte. Hunden har ju visat ett beteende som bottnar i att den inom sig har alltför mycket aggressivitet.

Monica Adolfsson understryker vikten av att inte lämna små barn ensamma med ens den snällaste hund.

- Man kan aldrig, aldrig garantera fullständig säkerhet.

Så skyddar du ditt barn mot hunden

Ebba von Essen