Storskolkarna

Svensson och Schyman har inte närvarat vid en enda omröstning i höst

NYHETER

När riksdagen fattar beslut står partiledarnas stolar tomma.

Gudrun Schyman och Alf Svensson har skolkat från alla riksdagsvoteringar under hösten.

- De måste bli bättre på att närvara, säger vice talman Eva Zetterberg (v).

Foto: PETER KJELLERÅS
INGET TRYCK Kristdemokraternas Alf Svensson och vänsterpartiets Gudrun Schyman toppar partiledarnas egna frånvarotopp i riksdagen. Inte en enda gång har de varit med under voteringarna under hösten. Och likadant är det när det gäller debatterna i kammaren, även här är det Svensson och Schyman som är mest frånvarande.

Gudrun Schyman och Alf Svensson toppar partiledarnas frånvarotopp.

Under höstens 289 voteringar har vänsterpartiets och kristdemokraternas partiledare inte brytt sig om att närvara vid en enda. I stället har de utnyttjat möjligheten att kvitta ut sig.

- Jag deltar aktivt i arbetet som leder fram till besluten och har absolut inte dåligt samvete för att jag inte är med och trycker på knappen. Tvärtom skulle det vara märkligt om jag befann mig större delen av tiden i kammaren. Jag försöker att vara där människor är, säger Gudrun Schyman.

Inga regler för närvaron

Det finns inga regler för hur ofta en riksdagsman måste närvara i riksdagen. Än så länge är det upp till varje parti.

Göran Hägglund (kd) är gruppledare för kristdemokraterna. Han tycker inte att Alf Svensson missköter sitt riksdagsuppdrag.

- Han gör ett betydande arbete i riksdagen. Om man mäter insatsen i hur många gånger han trycker på knappen är man helt fel ute.

De borgerliga partiledarna är också mer frånvarande än närvarande.

Lennart Daléus (c) släpade sig till 54 voteringar medan Lars Leijonborg (fp) och Bo Lundgren (m) har tryckt på knappen ett 70-tal gånger.

Miljöpartiets språkrör Matz Hammarström framstår som mönsterledamot med sina 130 voteringar.

Partiledarnas närvaro är lika dålig vid debatterna i kammaren. Även här är det Schyman och Svensson som är mest frånvarande.

"Borde ställa upp bättre"

Vice talman Eva Zetterberg (v) anser att partiledarna måste skärpa sig.

- Riksdagen är det högsta beslutande organet i Sverige och det är viktigt att även partiledarna är med och fattar beslut och deltar i debatter. Jag tycker att de borde ställa upp lite bättre, säger hon.

Kritiken mot Carl Bildt ledde till att många ifrågasatte om han var värd sin lön. Gudrun Schyman skäms inte för att ta ut sitt riksdagsarvode.

- Jag tror inte att någon ifrågasätter mitt riksdagsarvode. Jag sitter i riksdagen och gör det arbete jag ska göra där. Som partiledare har man en annan position än andra riksdagsledamöter, säger Gudrun Schyman.

Facit för partiledarna under hösten

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM