Pensionärer vann strid om sjukhus

NYHETER

MARIESTAD

Glädjen är lika värdig som ilskan. Pensionärerna som i nästan tre månader ockuperat sjukhuset i Mariestad tar segern med lugn.

- De som bestämmer har fått förståndet tillbaka - det är bra, muttrar Elof Carlsson, 78.

Foto: KAI REHN
Elof Carlsson, Birgitta Kabacken och Lars Åhlby har kämpat för att få behålla operationsavdelningen.

Den tappra seniorgruppen vågar ändå inte helt lita på rapporten om att den nedlagda operationsavdelningen ska återuppstå.

- Visst låter det som en riktigt fin julklapp men först måste beslutet klubbas i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger Elof.

Operationsavdelningen i Mariestad lades ner i september. De 1 500 bråck- och axeloperationerna skulle av besparingsskäl flyttas till andra sjukhus.

Protesterna uteblev inte - och särskild handlingskraft visade en trupp silverhåriga herrar och damer som resolut marscherade in på sjukhuset.

Höll vakt varje dag

- Här kommer ingen in och bär ut operationsutrustningen, deklarerade ockupanterna som sedan dess hållit vakt i korridoren varje dag mellan klockan 08.00 och 16.00.

Och nu har det visat sig att pensionärerna tycks få rätt. En utredning konstaterar att operationsköerna i Västra Götaland ökat. Operationsavdelningen i Mariestad behövs igen. Definitivt beslut väntas i vår.

Ebba von Essen