Tre vittnen ger stöd åt lillasysterns version

NYHETER

I dag hölls vittnesförhör i den rättegång mot den 37-årige man som pekas ut som den som sköt Hana, 19, i Irakiska Kurdistan.

Hennes lillasyster har hela tiden pekat ut sin farbror som mördaren.

Tre vittnen, två poliser och en socialsekreterare bekräftar flickans version av mordet.

En kvinnlig socialsekreterare berättar om hur hon efter mordet och under sommaren fått tre telefonsamtal från Irak. Sara var upprörd och orolig för sitt eget liv.

– Hon berättade att detta varit planerat redan i Sverige. Att Hana skulle mördas redan i Sverige av en lejd mördare men att det var för riskabelt. Därför genomfördes mordet i Irak, berättade hon inför tingsrätten.

Sara hade också berättat att tre bröder och pappan varit närvarande vid mordet. Det var farbröderna som skjutit sa Hana redan då.

Samtalen beskrevs som mycket trovärdiga av socialsekreteraren. Mamman och Sara var också mycket oroliga för de fem syskon som fanns kvar i Stockholm och vädjade att de inte skulle skickas till Kurdistan.

Socialsekreteraren ringde till Irak och pratade då med en kvinna som är gift med en av farbröderna. Hon återgav vad Sara hade sagt i telefonsamtalen.

– Vi talade om vad som hänt med Hana men personen reagerade inte överhuvudtaget vilket jag tyckte var märkligt, sa Sonja Eriksson.

Hon kände sig osäker på om fastern redan visste vad som hänt när hon berättade .

När rätten frågade varför hon trodde det svarade hon att hon fick en uppfattning om detta.

Två poliser på Interpol som också tog emot telefonsamtal från Sara styrkte hennes berättelse. De mindes de ovanliga samtalen mycket mer.

– Det här är första gången det har hänt mig, sa en av poliserna. Jag bedömde hennes trovärdighet som mycket hög. Hon kunde redogöra för vad som hade hänt på ett mycket trovärdigt sätt.

Annika Sohlander, Ylva Bergman