Rysk ursäkt för att Wallenberg greps

NYHETER

Ryssland beslutade på fredagen att rehabilitera den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som försvann i Ungern i slutet av andra världskriget.

Wallenberg förklaras som ett '"offer för Sovjetisk terror".

Den svenske diplomaten försvann i Budapest 1945. Enligt de första officiella sovjetiska beskeden dog Wallenberg av en hjärtattack i ett sovjetiskt fängelse.

I slutet av november i år meddelade dock Alexander Jakovlev, ordförande i en rysk kommitté som arbetar för att återupprätta offren för sovjetisk terror, att man var helt säker på att Wallenberg blivit skjuten i Lubjanka-fängelset.

Några bevis har ännu inte presenterats. 12 januari kommer en gemensam svensk-rysk undersökningskommission lägga fram resultaten av sitt arbete i jakten på att reda ut vad som hände med Raoul Wallenberg.

Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren, säger till TT att rehabiliteringen inte har någon konkret betydelse vad gäller frågan om vad som egentligen har inträffat med hennes bror.

- De kan ju inte tro att vi bara nöjer oss med det. De måste komma med konkreta bevis, säger Nina Lagergren om fredagens beslut i Moskva.

- Dessutom har rehabiliteringen ingen som helst betydelse för om han är levande eller död. Det är ju många andra som har rehabiliterats när de fortfarande är vid liv.

- Vi får vänta och se tiden an. Det har vi gjort i 55 år nu, säger Nina Lagergren till TT.

Svenske diplomaten ”ett offer för Sovjetisk terror

TT