Fascistiskt bombattentat i Rom

NYHETER

ROM. En bomb exploderade några minuter efter kl 12 idag utanför vänstertidningen Il Manifestos redaktionsdörr i Roms centrum.

Attentatsmannen som tillhör den högerextremistiska organisationen Forza Nuova - Ny kraft - skadades svårt. Läkarna överväger just nu om bägge benen skall amputeras.

Det här är tredje bomben som placeras vid olika nyckelpositioner i Italien.

Arbetet pågick som bäst inne i Il Manifestos små lokaler på tredje våningen vid Via Tomacelli i Roms centrum. Tidningen befinner sig i kris och de anställda har inte fått någon lön under de senaste två månaderna.

- Vi hörde en kraftig explosion och hela dörren blåste in, berättar chefredaktören Riccardo Barenghi.

- Några ögonblick senare hörde vi en röst som ropade på hjälp. Vi fick lysa oss fram med cigarettändarna för alla lampor ute på våningsplanet hade krossats i explosionen.

Journalisterna tog sig ut på trappavsatsen och hittade en person i 40-årsåldern med båda benen krossade av explosionen.

Senare identifierades han som Andrea Insabato, 40, som är aktiv medlem i den nyfascistiska eller nazistiska organisationen Forza Nuova. Han har tidigare varit med om flera slagsmål och attacker mot vänstersymboler.

Söker medhjälpare

Polisen söker nu i första hand efter en person som skall ha hjälpt till vid transporten av bomben. Men samtidigt pågår husundersökningar hemma hos ett flertal medlemmar i Forza Nuova och i deras partilokaler.

Om några månader väntas Italiens president upplösa parlamentet och utlysa ordinarie valomgång. Bland regeringspartierna hade man börjat frukta att detta skulle utlösa en serie demonstrativa attentat. Det första lyckades attentatsmännen aldrig sätta i stånd eftersom bomben hittades förra veckan på en terrass uppe på taket av Milanos katedral. Den gången var det en anarkistisk organisation som några dagar senare tog på sig ansvaret.

Il Manifesto har varit organ för den grupp marxister som bröt sig ur kommunistpartiet PCI när detta påbörjade en utveckling i socialdemokratisk riktning.

Åke Malm