- De kan vara borta för alltid

Tommy Lindström tror att tavlorna är på väg utomlands

1 av 2
Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström.
NYHETER

Tavlorna som stals från Nationalmuseum kan vara försvunna från Sverige för alltid.

Tommy Lindström, rikskriminalens förre chef och mannen som lyckades få tillbaka de konstskatter som stals från Moderna museet 1993, är pessimistisk.

- Jag tror inte att det var svenska krafter som låg bakom rånet.

Tommy Lindström har en unik kännedom om den internationella konstmaffian. Han är övertygad om att rånet mot Nationalmuseum var ett beställningsjobb.

- Brutaliteten och övervåldet pekar mot andra sidan Östersjön. Det är också där pengarna finns som kan finansiera en sån här operation, säger han.

- Svenska rånare brukar ge sig på banker, värdetransporter och bensinmackar. Att råna ett museum med kpist är något nytt.

Till Ryssland, USA eller Japan

Tommy Lindström utesluter inte att det handlar om "artnapping", att rånarna genom utpressning ska kunna få ut pengar för tavlorna.

- Men då förhandlar konsttjuvarna oftast med försäkringsbolag som har ett intresse att komma undan stora ersättningsbelopp.

- I det här fallet äger staten konstverken, det finns inget vinstintresse och rånarna måste förhandla med myndighetspersoner.

Tommy Lindström befarar att tavlorna redan är på väg ut ur landet. De kan hamna i Ryssland eller något annat östland där det finns många nyrika.

- Jag kan också tänka mig att de kan hamna hos privata samlare i Japan eller i USA. I så fall kommer de att hänga i ett privat mausoleum dit bara ägaren själv har tillträde.

Omöjliga att sälja

- Det handlar om särlingar med ett fanatiskt intresse för vissa konstnärer eller vissa perioder.

Konstverken är omöjliga att sälja på den öppna marknaden.

- Möjligen kan de dyka upp om 10-15 år. Då kanske någon extremt rik person kan köpa tavlorna. Och hävda att han eller hon köpt dem i god tro, säger Tommy Lindström.

Flera stora konstkupper i Sverige på senare år

Oísin Cantwell, Svante Lidén