Så slipper du bakfyllan i jul

NYHETER

Blir det mycket glögg och snaps i jul?

Här får du tipsen på hur du slipper baksmällan.

Science Museum i London har en utställning i ämnet.

Finns det ett liv efter julhelgens fester?

Flera dagars ledighet och festande kan sätta spår i form av ett dunkande huvud och uttorkning, skriver Norska Dagbladet.

Science Museum i London har inför julens fester sammanställt de fem bästa råden mot baksmälla som de visar i form av en utställning.

B-vitamin och vatten

Det allra mest effektiva mot de tunga dagarna efter jul är att äta rikliga mängder av vitamin B6 både under tiden att man dricker alkohol och efteråt. B-vitaminer är en välkänd hjälpare i nöden mot dagen-efter symtom och kan, sägs det, minska plågorna med hälften. Men ingen dokumenterad effekt finns och inte heller Science Museum har någon bra förklaring.

Nästa råd på listan handlar om att dricka rikliga mängder med vätska och speciellt extra söt sportdryck precis innan man lägger sig. Detta för att ersätta det socker kroppen förlorat vid förtäringen av alkohol.

Drick renare sprit

Råd nummer tre handlar om dryckesvanor och det generella rådet är att hålla sig enbart till vodka och gin. Ju renare sprit man dricker ju mindre ohälsosamma ämnen får man i sig. Värst av dessa slaggprodukter är metanolen som är största orsaken till bakfylla, enligt Science Museum.

Att äta samtidigt som man dricker hjälper också till att förbättra välmåendet dagen efter festen. Dricker man dessutom vatten samtidigt hindrar man uttorkning i kroppens inre organ.

– Hjärnan verkar ju krympa hos de flesta när man dricker, påpekar muséet.

Annika Sohlander