Ännu inga spår efter konsttjuvarna

NYHETER

Polisens arbete i konstkuppen mot nationalmuseum kan liknas vid ett pussel där bit efter bit fogas samman för att förhoppningsvis bilda ett mönster.

- Vi jobbar på bred front nu med vittnesförhör, teknisk undersökning och via Interpol, sa Björn Pihlblad vid Stockholmspolisens presstjänst under lördag eftermiddag till Aftonbladets nätupplaga.

Under kvällen började dock ett bra signalement på gärningsmännen ta form och en del spår säkrades på brottsplatsen.

Polisen har ett mödosamt och tidskrävande arbete för att försöka hitta de som i går under öppettid tog sin in på Nationalmuseum och stal tre ovärderliga konstverk. Tjuvarna försvann sedan snabbt i en liten båt.

Under natten har en teknisk undersökning gjorts och vittnen förhörts för att försöka hitta spår av förövarna.

Sammanställer material

Under lördagskvällen började bilden klarna något. Polisen tror att gärningsmännen är svenskar.

– Ja, det har vi varit inne på från början dels eftersom folk har hört dem prata svenska och dels brukar den här typen av brott begås av svenskar, säger Björn Pihlblad.

Dagens Eko uppgav under lördagskvällen att ett bra signalement på gärningsmänenn börjar ta form och en del spår har säkrats på brottsplatsen.

Två bilar som sattes i brand strax innan kuppen och flyktbåten är extra intressanta i polisutredningen.

Ett tiotal poliser jobbar på heltid för att lösa stölden och övrig personal kallas in vid behov. Interpol kopplades in i samband med att rikslarm utfärdades kort efter kuppen på fredag eftermiddag.

De stulna konstverken var inte larmade.

- Man har den policyn att tavlorna inte är larmade eftersom det är öppet för allmänheten, säger Björn Pihlblad.

Ulvskog diskuterar åtgärder

Efter helgerna ska kulturminister Marita Ulvskog träffa bland annat ledningen för Nationalmuseum och diskutera åtgärder för att förstärka säkerheten på statens museer.

- Det är klart att man står sig slätt mot vapenhot men åtgärder kan vidtas för att försvåra tillgrepp, säger Torsten Gunnarsson, vikarierande chef för Nationalmuseum.

Han berättar för TT att det var kulturminister Marita Ulvskog som själv ringde upp honom efter fredagens kupp mot Nationalmuseum och föreslog ett möte om säkerheten.

Nationalmuseum ansökte för några år sedan om att få installera bevakningskameror. Den gången avslog ansökan av länsstyrelsen.

Annika Sohlander, TT ( )