Tjuvarna gjorde som i novellen

Polisens hetaste spår: en följetong i hemvärnstidning

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
FLYKTBÅTEN I båten som rånarna använde i flykten har polisen säkrat fotspår. Det är bara ett av de misstag rånarna begick, både före och efter kuppen mot Nationalmuseum.
NYHETER

Polisens hetaste spår efter männen bakom kuppen mot Nationalmuseum är en följetong i tidningen Hemvärnet.

Novellen beskriver en attack mot museet som är så lik rånet att utredarna är säkra på att de inspirerats av den.

Rånarna begick dessutom flera allvarliga misstag.

Polisen hade ännu i natt inte gjort något genombrott i spaningarna efter gärningsmännen.

Men det finns flera viktiga spår. Polisens tekniker, som undersökte Nationalmuseum till klockan 2 i går morse, har säkrat fynd som nu ska analyseras.

Var omaskerad vid rekognosceringen

I flyktbåten har utredarna säkrat fotspår. Polisen vill inte avslöja om båten var stulen, men utredarna har fått fram information om den som kan föra utredningen framåt.

Men rånarnas största tabbe är att en av dem var omaskerad då han rekognoscerade före kuppen.

- Vi vill kunna gå ut med ett signalement på mannen. Problemet är att vittnena har olika uppfattningar om längd och ålder, säger Leif Jennekvist, spaningsledare och chef för länskriminalen i Stockholm.

Polisen jobbar med att under morgondagen få fram en fantombild som kan vara en stor hjälp i spaningarna.

– Vi har kommit en bit på vägen. Vi håller fortfarande på och kollar upp vittnesuppifter och hoppas att en fantombild blir klar under morgondagen sa Björn Pihlblad, Stockholmspolisens pressansvarige till Aftonbladets nätupplaga under söndagseftermiddagen.

Nya tips kom in till polisen under lördagen.

–Vi håller fortfarande på och undersöker de tipsen. Många av dem har ringt och berättat att de sett saker som kan hända samman med det här. Dels i samband med rånet och dels vad som hänt i förberedelser dagarna innan. Det här är ett välplanerat rån

Dessutom har väktarna gjort "intressanta iakttagelser" tidigare under dagen, säger Björn Pihlblad.

I övrigt är polisen förtegen med vad man funnit. Som en naturlig del i spaningsarbetet tittar man på vilka kända bankrånare och andra kriminella som skulle ha haft möjlighet att delta i tavelkuppen, uppger TT.

Konstkuppen saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Tidigare har tjuvarna tagit sig in på natten. För första gången vid en konststöld har gärningsmännen nu öppet sökt konfrontation.

"Det här är inte första gången"

- Det får oss att koncentrera oss på kända bankrånare och andra tunga kriminella. Det här är inga förstagångsförbrytare, säger en polis.

Polisen är förbryllad över den spektakulära avledningsmanövern att tända eld på bilar i området strax före kuppen.

- Brinnande bilar drar ju snarast poliser till området, säger Jennekvist.

Det viktigaste spåret är dock följetongen Rysk raid av författaren Lars-Olov Alm som löpt hela året i tidningen Hemvärnet.

I det nummer som kom ut den 2 november handlar berättelsen om hur Nationalmuseum utsätts för en spektakulär väpnad attack: Klockan 9.00 ser säkerhetschefen hur tre ryska "amfibiepansarskyttevagnar" som just kört av ett ryskt lastfartyg vid Skeppsbron kör fram mot museet och öppnar eld.

Polisen är upptagen av sabotage

Det finns klara likheter med kuppen i fredags.

Då vilseleddes och hindrades polisen av bilbränder och spikmattor runt Nationalmuseum.

I följetongen är polisen och all räddningspersonal helt upptagna av flera sabotage och trafikkatastrofer.

Efter kuppen flyr romanens rånare i en båt - precis som de riktiga gärningsmännen gjorde.

- Så mycket stämmer att de måste ha fått inspiration därifrån. Vi har diskuterat hur vi ska göra, men det går inte att förhöra alla tidningens tusentals läsare, säger Jennekvist.

Oisin Cantwell, Bengt Michanek