Reformisterna bakom Kostunica vann valet

NYHETER

Tidigt på söndagen deklarerade reformisterna, DOS, som står bakom president Vojislav Kostunica att de vunnit parlamentsvalet i Serbien.

När 62,48 procent av rösterna var räknade såg de ut att få 176 av de 250 platserna i parlamentet.

Nu väntar snabba förändringar i den serbiska författningen.

Jugoslaviens expresident Slobodan Milosevic röstar med hustrun Mira Markovic.

Utgången i valet i går ansågs av de flesta vara given: Reformisterna i partikoalitioner, DOS, vinner en jordskredsseger.

Och det blev som man förutspått.

Tidigt på söndagen deklarerades formellt att när 62,48 procent av rösterna räknats såg de ut att få 176 av de 250 platserna i det serbiska parlamentet, uppger TT.

Den blivande premiärministern Zoran Djindjic lovade snabba förändringar i den serbiska författningen.

– Serbien behöver en författning för en modern europeisk stat, sade Djindjic i den serbiska statstelevisionen, uppger TT.

Arkans parti fick 15 platser

Den mördade krigsförbrytaren Arkans extremistparti blev också överraskande en vinnare i det jugoslaviska valet.

Det extremistiska Serbiska enhetspartiet fick överraskande 15 platser i parlamentet. Partiet är grundat av Arkan, som mördades för ett knappt år sedan. Han var anklagad för krigsförbrytelser och dömd för bankrån i Sverige.

Och i natt hävdade den störtade presidenten Slobodan Milosevics socialistparti att de var de egentliga vinnarna: det blev det största enskilda partiet, med 14 procent av rösterna.

- Jag är säker på att vi i slutändan blir det största oppositionspartiet i parlamentet, säger partisekreteraren Zoran Andjelkovic till AP.

Resultatet leder för socialistpartiet till att han får 37 platser i det serbiska parlamentet och de ultranationalistiska 23 platser.

Skranket väntar Milosevic

I går meddelade inrikesministeriet i Jugoslavien att en utredning pågår med målet att ställa Milosevic inför rätta inom två månader.

Han är redan kallad till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Reformisternas blivande premiärminister Zoran Djindjic kommer att presentera sin regeringsbildning när det fullständiga resultatet från valet offentliggjorts.

Lisa Abrahamsson, Annika Sohlander