Brandoffrens gravar skändade

– för tredje gången

NYHETER

Angelica Pernalillo är upprörd.

När hon kom till kyrkogården på julaftonen för att hedra sin dotter Yesmin - ett av diskoteksbrandens offer - var graven skändad.

Igen.

Den då 17-åriga Yesmin var en av 63 ungdomar som omkom i katastrofbranden i Hissingen för drygt två år sedan.

Vid Yesmins gravplats på Kvibergs kyrkogård i östra Göteborg är det meningen att hennes familj ska få sörja - men i stället tvingas de gång på gång bevittna vandaliseringen av dotterns grav.

Det är tredje gången nu som någon eller några skändar dotterns grav.

- Det känns så fruktansvärt illa. Jag blir ledsen och arg. Men samtidigt kan jag ingenting göra, säger Angelica till Aftonbladets webbtidning.

Klottrat med rödfärg

När hon i går kom till graven för att hedra sin dotter på julaftonen upptäckte hon hur någon eller några hade klottrat på gravstenen med rödfärg.

- De hade fyllt i ett fotografi som finns i gravstenen, en dikt och den chilenska flaggan med röd färg, säger hon.

Intill Yesmins grav ligger en ung kille begravd, precis som Yesmin med chilenskt ursprung, och också han ett offer för brandkatastrofen. Hans grav har blivit skändad på samma sätt.

- Dessutom har de skrivit "mierba" på väggen ovanför. Jag tror de menar "mierda" som är spanska för "skit", säger Angelica.

På juldagen ska Angelica försöka tvätta bort färgen från sin dotters gravsten.

- Jag förstår inte varför man gör något sådant här. Ingen annan grav än just våra två är skändande - så det måste vara menat mot just oss, säger hon.

Tips om bil på kyrkogården

Göteborgspolisen fick natten till julafton in ett tips om att en bil befann sig på kyrkogården.

- Men när en patrull kom dit hittade de ingenting, säger Gösta Alling som är inre befäl på Kortedalapolisen.

Han uppmanar nu Angelica Pernalillo eller någon av de andra anhöriga till de offers vars gravar skändats att göra en anmälan till polisen.

I juni förra året vandaliserades de två gravarna svårt. Keramikduvor och gravlyktor krossades, blommor och personliga tillhörigheter som smyckade gravarna spreds ut och trampades sönder, uppger TT.

En av gravarna skändades ytterligare en gång i november förra året. Då var det också målat med röd färg på gravstenen och på muren bakom.

Johan Andersson