Här firar 270 svenskar jul

15 döda vid sprängdåd mot kyrkor i Indonesien

1 av 2 | Foto: REUTERS
sprängde skola På julafton detonerade en av bomberna utanför en katolsk skola i Jakarta.
NYHETER

Juldagens 15 bomber mot kristna kyrkor har hittills krävt 15 liv och skadat ett hundratal personer.

Minst 270 svenskar firade jul i terrorns Indonesien - och inom en vecka lättar nästa last med svenska charterresenärer.

En av juldagens 15 sprängladdningar mot kristna kyrkor och marknadsplatser drabbade turistparadiset Lombok, som svenska Fritidsresor har på sitt utflyktsprogram.

En annan bomb exploderade i Bandung, som ingår i Vingresors Javaspecial.

- Vi har inte fått några rapporter om några nationaliteter på de döda och skadade, säger ambassadrådet Anders Backman vid svenska ambassaden i Jakarta.

"Inga oroliga har hört av sig"

Oroligheterna i Indonesien har överraskat den svenska beskickningen, som är stängd fram till den 30 december på grund av jul- och ramadanfirande i Indonesien. Anhöriga i Sverige hänvisas via UD:s presstjänst till ambassadens hemsida på internet.

- Men vi har jourtelefonnummer för svenskarna som är härnere, och hittills har inga oroliga hört av sig, säger Anders Backman.

Bali brukar inte drabbas

Enligt Fritidsresors informationschef Lottie Knutson är samtliga 100 svenska resenärer just nu på ön Bali, som hittills är förskonad från våldet. Även Vingresors resenärer uppges befinna sig på Bali.

- De vet förmodligen ingenting om vad som händer, och vet inte att de kanske borde ringa hem. På Lombok har det varit trassligt förut, men Bali har alltid varit lugnt, säger Barbro Johnels, presschef på Ving.

Ska man åka till Indonesien i rådande läge?

- Bomberna är lika nya för oss som för er, så vi behöver ett par dagar för att se hur läget utvecklas, säger ambassadrådet Anders Backman. Men det finns områden som Moluckerna och Aceh som inte är lämpliga att resa till.

Ständiga religionsstrider i Indonesien

Arne Höök