Aftonbladet större - än alla tre ihop

Aftonbladet har gått om övriga kvällstidningar

1 av 4
HISTORISKT UPPLAGEGAP Aftonbladet har nu större upplaga än vad Expressen, GT och KvP har tillsammans.
NYHETER

Det är en historisk dag.

För första gången är Aftonbladet större än de andra tre kvällstidningarna tillsammans.

8 700 exemplar större per utgivningsdag under november.

- Det är sensationellt, fantastiskt - vi har nått ett mål som en gång bara var en dröm, säger Aftonbladets redaktionschef Niklas Silow.

STÖRRE

Aftonbladet sprängde målsnöret efter en stark spurt.

- När Expressen, Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten i Malmö i april i år tillsammans var 67 700 exemplar större än oss, så satte vi upp ett mål: att vara störst den 1 september 2001. Vi har nått målet redan nu. Det trodde vi inte i vår vildaste fantasi.

Samtidigt är Expressen/GT/ KvP nere i en djup vågdal.

De tre tappade i november 33 600 per utgivningsdag, varav 50 800 ex på söndagar, jämfört med november 1999.

Upplagan blev för de tre tillsammans 376 000 mot Aftonbladets 384 700.

1996 gick Aftonbladet om Expressen, som svarade med att kopiera Aftonbladet - från typografi till journalistik.

"Våra läsare får valuta för pengarna"

Men läsarna tyckte att det räckte med ett Aftonbladet och Expressen köpte då både Kvällsposten och GT, som i dag har upphört som självständiga tidningar och nu är lokaleditioner av Expressen.

Att bli större än alla tre blev en ny utmaning för Aftonbladet, nu med chefredaktör Anders Gerdin vid rodret.

Niklas Silow förklarar framgångarna:

- Vi gör en bra nyhets- och sporttidning. Vi har förbättrat alla bilagor i år. Läsarna verkar trivas med oss och känna att de får valuta för pengarna och en lagom blandning av nyheter, kommentarer, samhällsbevakning, granskning, tips, nöjen och avkoppling.

Aftonbladet är i dag en folklig tidning.

- Det viktiga för oss är vad läsarna tycker och vi har nu fått ett kvitto på att de gillar oss. Det viktiga är inte att gå hem i de fina salongerna där människor går med näsan i vädret och tycker att de är viktiga. Där är vi inte populära - och ska aldrig bli det.

Aftonbladets vd Rolv E Ryssdal säger:

- Det här är fantastiskt roligt, det visar att läsarna tycker om den tidning som vi jobbar så hårt med varje dag för att göra bättre och bättre. Det är en stor inspiration för oss och vi hoppas kunna motsvara alla högt ställda förväntningar även i fortsättningen.

Aftonbladets journalister prisade

Flera av Aftonbladets journalister har fått utmärkelser i år. Stora Journalistpriset gick till nätupplagan Aftonbladet.se och Annette Kullenberg fick Publicistklubbens Guldpennan.

28 av Aftonbladets medarbetare har utkommit med egna böcker i år, en intellektuell bredd som få svenska dagstidningar kan uppvisa.

Bland dem finns de flesta av tidningens kolumnister: Staffan Heimerson, Herman Lindqvist, Liza Marklund, Annette Kullenberg, Jan Guillou, Gunnar Fredriksson, Yrsa Stenius, Carl Hamilton, Anita Goldman, Anders Westgårdh, Kerstin Weigl och Robert Aschberg.

Men Aftonbladet tänker inte slå sig till ro.

- Tvärtom. Nu måste vi jobba hårt för att hålla och befästa vår ställning. Och inte bli för stöddiga eller kaxiga, säger Niklas Silow.

Bengt Michanek