Andra jultal som hölls världen över

Påven bekymrad över Israel

NYHETER

Påven Johannes Paulus julhälsade till världen på 59 olika språk när han höll sitt traditionella jultal på S:t Petersplatsen i Rom. Påvens tal direktsändes i 40 länder. I talet fördömde han våldet i Indonesien:

- Jag tänker på Indonesien där våra trosbröder och trossystrar till och med nu på juldagen utsätts för tragiska prövningar.

Påven berörde också situationen i Israel:

- Jag är mycket bekymrad över Det heliga landet, där våldet fortsätter att blodbesudla den svåra vägen mot fred.

Saddam vill ha fler krigare

Saddam Hussein, Iraks president, publicerade i går ett brev på första sidan i alla Bagdads tidningar. I brevet uppmanade han världens alla kristna och muslimer att resa sig upp mot Israel och den "sionistiska konspirationen". Han uppmanade också alla att delta i "jihad" - det heliga kriget mot Israel.

Elizabeth pratade om mamma

Drottning Elizabeth av England betonade i sitt jultal sin kristna tro. Talet, som inleddes med en två minuter lång videofilm om det gångna året, sändes inte bara i tv utan också i radio och för första gången över internet.

Drottningen kallade år 2000 för ett oförglömligt år och i videofilmen visades hennes besök hos påven, adlandet av Sean Connery, Bill Clintons besök i England och drottningmoderns 100-årsdag.

Drottningen talade om firandet av Jesu födelse och vad han kom att betyda. Hennes budskap var att Jesus lärde oss "att göra mot andra vad vi vill att andra ska göra oss".

Putin tänker på de fattiga

Vladimir Putin sa i en intervju i den ryska statliga tv-kanalen RTR att han är väl medveten om att många ryssar lever ett hårt liv.

- Jag glömmer aldrig att ett stort antal av våra medborgare lever svåra liv, fattiga liv och det är en vetskap som aldrig lämnar mig, sade presidenten.

Om Rysslands politik sa Putin:

- Under sovjettiden skrämde vi världen så mycket att stora militära och politiska blockbildningar uppstod. Men för tio år sedan beslöt vi att alla älskade oss.

- Det blev också fel.