Bombattentat mot polisens stuga

Huset sprängdes i bitar

NYHETER

En polisman i Malmö utsattes i helgen för ett bombattentat.

Hans sommarstuga sprängdes.

I samma område kastades för drygt ett år sedan en brandbomb in genom en åklagares fönster.

Det pågår rena kriget mot poliser och åklagare i Malmötrakten. Bomber, bilbomber och molotovcocktails.

Förra sommaren lurades två polismän till en parkerad bil i Malmö hamn. I bilen fanns en bomb och en av polismännen skadades svårt och miste synen.

Natten till julafton detonerade så en sprängladdning i det fridfulla sommarstugeområdet i Beddingestrand på skånska sydkusten.

Målet var en polismans sommarstuga som dess bättre stod tom.

Sprängladdningen hade placerats invid väggen på baksidan och blåste ett hål genom den och upp genom taket. Fönsterrutorna blåstes ut både på stugan och intilliggande bebyggelse.

Polismannen vill inte själv prata om vad som hänt, utan hänvisar till polisens utredare.

Jobbar för trafikpolisen

Han tillhör trafikpolisen i Malmö. Polisens utredare har haft flera kontakter med honom, men han är helt oförstående till attentatet.

- Med tanke på attentatet mot åklagarens hus, så vore det otroligt om det bara är en tillfällighet, säger kriminalkommissare Kjell Henriksson på länskriminalen i Malmö.

Senast polismannen hade kontakt med Hells Angels var för snart tio år sedan när han gjorde en trafikkontroll av deras motorcyklar.

- Men de skildes utan agg, påpekar Kjell Henriksson. Polismannen har överhuvudtaget inte varit med vid någon insats mot Hells Angels. Inte heller då anarkisterna hållit våldsamma demonstrationer har han varit med.

Malmöpoliser hårt drabbade

De senaste åren har just Malmöpoliser utsatts för attentat och hot.

- Men det gör oss inte försiktigare, vi backar inte för detta, säger Kjell Henriksson.

Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö har ägnat sig åt att utreda angreppen på poliser. Han är upprörd:

- Det här kan göra det svårare att få folk att ställa upp att vittna, särskilt om vi inte lyckas gripa de skyldiga. Utan gripanden kan sådant här locka andra till att göra motsvarande gärningar.

- Och det blir lättare att hota vittnen inför rättegångar.

Varför är just Skåne så drabbat?

- Vi har ju en stor del av den grova brottsligheten koncentrerad i södra Skåne med närheten till Köpenhamn. Dels mc-kriminaliteten under lång tid och dessutom narkotikaligor och öststatsgrupper.

Lars Söderberg