Brand på julfest – över 300 döda

Värsta tragedin i Kina på många år

1 av 2
Enligt flera uppgifter var nödutgångar blockerade i fyravåningshuset i Luoyang. 309 människor har omkommit, de flesta sedan de andats in giftig rök, uppger kinesisk tv.
NYHETER

Minst 309 människor omkom i en brand i staden Luoyang i den kinesiska provinsen Henan på måndagskvällen lokal tid, meddelade nyhetsbyrån Nya Kina.

Många av offren var ungdomar som firade juldagen på ett diskotek. Tiotals skadade personer vårdades på sjukhus efter branden som inträffade i en sju våningar hög affärsbyggnad.

Eldsvådan bröt ut vid halv tio på kvällen lokal tid (halv tre på måndagseftermiddagen svensk tid) och var släckt tre timmar senare. Byggnadsarbetare som arbetade med renovering på andra och tredje våningen fångades av lågorna. Samma öde drabbade runt 200 människor som befann sig i diskoteket på fjärde våningen.

Nödutgångar blockerade

Människorna inne i byggnaden hade svårt att ta sig ut på grund av att nödutgångar var blockerade, sade en invånare i staden. Enligt en annan källa hade byggnaden underkänts vid en brandinspektion nyligen.

En lokal tv-station uppgav att branden startat i bottenvåningen och var orsakad av "vårdslöshet" under renoveringsarbete.

De flesta dog av röken

En företrädare för ett sjukhus i staden sade att de flesta dog av den giftiga röken.

Det var en av de värsta bränderna i Kina under de senaste tio åren. I december 1994 dödades 323 människor, de flesta barn, vid en brand i en konserthall i Xinjiangprovinsen. En månad tidigare dödades 233 människor vid en brand i en danslokal i provinsen Liaoning.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM