Kontakten bröts med rymdstationen Mir

”Än så länge är det inget nödläge”

NYHETER

Kontakten med rymdstationen Mir var bruten under nästan ett helt dygn. Den ryska rymdstyrelsen befarade att stationen helt skulle tappa kontrollen och falla tillbaka till Jorden.

Efter ihärdiga försök lyckades de dock få kontakt med Mir, en kontakt som bröts efter sju minuter.

Under den tiden lyckades de konstatera att stationen var vid god vigör.

En timme efteråt fick de kontakt med rymdstationen igen, uppger CNN.com.

Det finns en risk, om inte markstationen kan återuppta en normal kontakt med rymdstationen, att dess solceller inte längre är i läge så att de tar upp solljuset. Då förlorar stationen den energi som driver den och kan leda till att dess funtioner brakar samman.

I vanliga fall har kontrollstationen kontakt med Mir två gånger dagligen.

Även om det inte går att få kontakt via radio, så kan ett katastrofteam skickas dit för att försöka få kontroll över rymdstationen, rapporterade nyhetsbyrån Interfax.

Den obemannade rymdstationen har varit i bruk i 15 år och var en gång en symbol för Sovjets framskjutande roll i rymden.

Men i våras beslutade Ryssland att Mir skulle överges, till följd av att ingen ville skjuta till pengar för att bevara projektet.

Meningen var att Mir i slutet av februari skulle inträda i jordatmosfären för att under ordnade former förintas i atmosfären.

Chefen för ryska rymdstyrelsen, Yuri Koptev, tillkännagav beslutet att ta ned rymdstationen i november. Då sa han att man ville undvika en situation där man miste kontrollen över den gamla stationen.

- Mir är i en sådant dåligt skick att något av dess funktioner kan sluta fungera när som helst, sa Koptev.

Cecilie Frödén