Köp julklapparna för halva priset

Många fyndade i dag på mellandagsrean

NYHETER

Årets rea är igång.

Traditionsenligt tjuvstartade den stora mellandagsrean redan på annandagen.

- Det blir både planerade inköp. Och lite spontanköp när man hittar något billigt, säger fyrbarnspappan Christer. Knappt har vi tuggat i oss skinkan och öppnat julklapparna förrän det är dags att trängas i butikerna igen.

Foto: LASSE ALLARD
Fynd för hela familjen. Christer Travergård, 35, och Susanne Rennerstad, 31, med barnen Emil, 6, Alina, 4, Sanna och Sofie,11, samt morfar Svante, 62, handlade kläder och leksaker på mellandagsreans första dag.

För i dag, på annandagen, startade den numera klassiska mellandagsrean.

Alla de stora affärskedjorna rear sina varor: kläder för både stora och små, hemelektronik, leksaker, sport- och fritidsattiraljer, skidor, skridskor, möbler och allt vad det kan vara.

För den som har pengar kvar efter helgen och orkar ut och trängas i affärerna igen finns det chans att fynda. Julklapparna säljs nu till halva priset.

Minst.

Riktiga klipp

Den som har tur kan göra riktiga klipp.

- Det har blivit jacka, underställ, t-shirts, strumpor, leksaker... säger Christer när Aftonbladets webbtidning träffar honom i Globens affärscentrum i Stockholm.

Hela familjen har givit sig ut i trängseln för att fynda på rean.

- Mycket av det vi köper är planerat. Man kollar igenom vad som behövs och sedan letar man upp det. Men visst blir det en del impulsköp när man hittar något fynd, säger Christer.

Sammanlagt uppskattar han att familjen köpt kläder och reaprylar för omkring 1 000 kronor.

Men varför skyndar man ut redan på annandagen. Rean varar ju några dagar?

- Det var bra i dag. I morgon jobbar jag dessutom, så då blir det svårt att hinna.

Mellandagsrean får allt större betydelse.

Handelns utredningsinstitut räknar med att vi ska handla för 40 miljarder kronor allt som allt i jul. Hur stor del som utgörs av mellandagsrean är inte fastställt. Men en sak är säker, den blir bara populärare och populärare.

- Men jag tror att de snart får göra om sina beräkningar och utgå från en större mellandagsrea, säger Elise Friis Molin som är informationschef på Svensk Handel.

Vad är det som gör att mellandagsrean blir större?

- Affärerna behöver göra sig av med vintersortimentet och allt sådant man köper inför julen. Då rear man ut det så att lagerna blir tömda. Sedan ska man ju börja köpa in det som folk handlar till våren.

- Sedan kan affärerna i Sverige till skillnad från i andra länder få ha öppet när och hur länge de vill. Det gör att man kan ha öppet när folk är lediga och vill handla. Och så har det blivit mer och mer av en tradition med att handla billigt i mellandagarna.

Handelns omsättning under december månad:

Johan Andersson