Låg skadad i skogen i tio minusgrader

32-årig mc-förare hittades efter ett dygn

NYHETER

En 32-årig roadracingförare vurpade under ett träningspass i skogen söder om Ljungby. Han låg skadad i närmare ett dygn i ned till tiogradig kyla innan han hittades.

– Han var knappt vid medvetande men vid liv i alla fall, säger polisen Tomas Hermander som ledde spaningsarbetet.

När mannen inte kommit tillbaka sent på juldagskvällen och inte heller svarade på sin mobiltelefon larmade familjen polisen.

Växjö-polisen sökte efter skogsvägarna under natten och drog i morse igång ett stort räddningspådrag med helikoptrar och hundpatruller. Hemvärnet, försvaret och den lokala motocrossklubben förstärkte det 60 man starka sökandet.

– Med hjälp av tips från allmänheten så kunde vi knyta honom till ett område söder om Ljungby, säger Tomas Hermander.

Men det var en lokal tv-journalist som till slut hittade 32-åringen på annandagens eftermiddag.

– Han hade hört efterlysningen på radio. Han var ute och körde och kastade en blick åt vänster sida in längs en väg och såg något som blänkte där inne.

Där låg den försvunna roadracingföraren, till synes livlös, 25 meter från motorcykeln.

Kört av i en kurva

– Det var ingenting som kunde skvallrade om vad som kan ha hänt. Han hade kört av i en kurva, säger Tomas Hermander.

Växjöpolisen tror att 32-åringen kan ha kört på en stubbe eller sten och sedan slungats av motorcykeln.

Mannen har klarat sig förhållandevis väl. Ansvariga läkaren på Ljungby lasarett uppger för Växjöpolisen att mannen inte kommer att få några större bestående men utan klarat sig undan med hjärnskakning och eventuellt en lättare förfrysningsskada.

– Läkaren säger att han inte var nerkyld i medicinsk mening och att det inte var någon fara för vitala delar som hjärta och hjärna. Han hade bra kroppstemperatur förutom i tår och fingrar. Han var till och med varm under armhålorna, säger vakthavande befäl i Växjö.

32-åringen tävlar för racingklubben i Anderstorp men kör enduro som vinterträning. Han beskrivs som en förare strax under elitskiktet i Sverige och har kört klassiska Isle of Man flera gånger.

Peter Grensund