”Det var inte mänskligt”

Alexandra Charles går till angrepp mot sjukhuset där hennes man dog

NYHETER

Alexandra Charles är mycket upprörd över hur det ser ut på intensivvårdsavdelningen på Huddinge universitetssjukhus.

Hennes man Anders Gustrin dog där den 11 december.

- Där är trångt, dålig luft, där finns inga fönster och personalen är sliten, säger hon.

Foto: lasse allard
Alexandra Charles med maken Anders Gustrin. Han vårdades på Huddinge sjukhus i Stockholm där han dog den 11 december.

I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar hon sjukvårdsminister Lars Engqvist att göra ett studiebesök i verkligheten, alltså på intensivvårdsavdelningen på Huddinge.

Hon skriver att hon varje dag under en månads tid, hennes mans sista månad i livet, besökte avdelningen och att hon förfärades av miljön.

"Fruktansvärt människoförakt"

Det låg tre mycket sjuka patienter i varje rum, skilda åt endast av ett tunt draperi. Där var så trångt att det ibland var svårt för personalen att över huvud taget komma intill patienterna.

Alexandra Charles avslutar sin artikel med:

"Att vistas i och uppleva denna miljö var hemskt. Situationen var grotesk. Det jag såg och upplevde var helt enkelt inte mänskligt.

Vilket hån mot patienter, anhöriga och vårdpersonal. Kort sagt, Lars Engqvist: Vilket fruktansvärt människoförakt."

- Jag talade naturligtvis med personalen under tiden jag var där och flera av dem sa till mig att ingen tog deras klagomål på allvar. Det var de väldigt ledsna över, säger Alexandra Charles.

- Jag tror inte att personalen kan göra ett 100-procentigt bra jobb om de måste jobba under denna press, denna stress. Sedan spelar det ingen roll om man har världens bästa utrustning.

Sjukhusets chefsläkare Hans Wallin kan förstå om anhöriga upplever situationen på intensivvårdsavdelningen som både skrämmande och främmande. Och han vet att personalen jobbar under hårt tryck.

- Anledningen till att vi måste lägga in tre patienter på varje sal är att det råder brist på iva-sjuksköterskor. Om varje patient skulle ha eget rum skulle det behövas en iva-sköterska och en undersköterska för var och en. Det finns det inte personal till.

Utbildningen av iva-sjuksköterskor ligger efter och det dröjer ytterligare något år innan man är i kapp.

Avdelningen ska byggas om

För två eller tre år sedan, Hans Wallin är något osäker på året, gjorde Yrkesinspektionen ett besök på avdelningen och förelade då bland annat att man ska ta upp fönster från salarna mot en korridor. Utåt går det inte.

- Just nu arbetar en projektgrupp på en ombyggnad av iva-avdelningen. Vi hoppas att den ska vara genomförd inom två år, säger Hans Wallin.

Lars Engqvist var i går omöjlig att nå för en kommentar.

Per-Iwar Sohlström