Krig, katastrofer, ekonomiska ras

Isländska Völvan spår dystert år 2001

NYHETER

REYKJAVIK

Blodiga krig, naturkatastrofer och ekonomiska ras är några av den isländska völvans dystra spådomar för år 2001.

Men Chelsea Clinton kommer i alla fall att möta Den stora kärleken.

Israelernas och palestiniernas försök att enas är uppenbarligen bara skenmanövrer, eftersom völvan förutspår att det blir öppet krig i Mellanöstern. Yasser Arafat kommer att fråntas makten, påstår hon.

Völvan har funnits sedan Island befolkades på 800-talet. Strax före nyår råkar hon i trans, säger traditionen, och förutspår nästa års händelser i tidningen Vikan.

Siade fel

Den hemlighetsfulla völvan spådde inför 2000 att fredsavtalet i Mellanöstern skulle hålla. Man kan nog inte säga att hon blivit särskilt sannspådd där. Palmemordet har heller inte uppklarats, som hon hävdat, och drottningmodern i England lever fast völvan förutspått hennes död.

Inför 2001 hävdar völvan att världsmarknaden blir orolig. Det blir börsras, speciellt i Asien och USA. Island får enorma svårigheter.

För USA:s del förutser völvan problem med korruption, rasism, översvämningar och bränder. Den nye presidenten George W Bush råkar ut för en skur av kritik.

Chelsea kär

Däremot går det bra för familjen Clinton. Hillary lyckas bra i kongressen och dottern Chelsea möter sitt livs kärlek. Vem det är kan völvan inte riktigt se.

Olyckorna är många: galna ko-sjukan sprids i hela världen. Det blir jordbävning i Turkiet. Filippinerna och Kina drabbas av antingen översvämningar eller skalv. Island får ett skalv och ett vulkanutbrott ute i havet.

Orsaken till den ryska atomubåten Kursks förlisning avslöjas. Det kommer att visa sig att många i besättningen hade kunnat räddas. I övrigt ägnar völvan Ryssland förvånansvärt lite utrymme.

På kändis- och artistområdet förutspår völvan följande: Björk får Oscar för Dancer in the Dark. Det blir kris i äktenskapet mellan Antonio Banderas och Melanie Griffith. Demi Moore och Bruce Willis försonas.

TT-Ritzau