Överlevde 16 dygn i översnöad bil

Klarade sig genom att äta godis och snö

NYHETER

BEND. OREGON

I 16 dagar överlevde 29-årige Thomas Truett i en snödriva i skogen i Oregon, USA, innan räddningen kom. Han klarade sig genom att äta godis och snö, sade polisen.

Det var i lördags, dagen före julafton, som mannen kunde dras fram ur snödrivan, nedkyld, uttorkad och med förfrysningar i händer och fötter - men vid liv.

Foto: AP
Chuck och Judy Bloom blev räddningen för den översnöade Thomas Truett. De upptäckte hans ryggsäck som stack upp ur en snödriva när de var ute och åkte skooter i Oregon´s Deschutes National Forest i Oregon.

Enligt korpral Neil Mackey vid det lokala poliskontoret i Bend i Oregon hade Truett, tekniker vid flygvapenbasen Ellsworth i South Dakota, deserterat den 3 december och givit sig av på en bilfärd först söderut och sedan västerut.

- Han hade en del personliga problem som helt tog över. Han kommer från Florida och tyckte att han ville se västkusten. Först körde han genom Colorado och Utah och fortsatte mot Kalifornien för att se redwoodskogarna, sade Mackey.

Tände små brasor

Men den 7 december körde hans 18 år gamla Mazda fast på en timmerväg i den vidsträckta nationalparken Deschutes i Oregon. I fyra dagar bodde Truett i skogen och tände små brasor med cigarrettändaren för att hålla sig varm. När tändaren dog kröp han in i bilen och livnärde sig på lite vatten, apelsinjuice och kex.

När vintervädret kom och begravde bilen i snö skrev han ett avskedsbrev till sina föräldrar. Runtom i skogen stod då snön 1,4 meter djup. I torsdags i förra veckan hörde Truett plötsligt snöfordon i närheten och kastade desperat ut sin ryggsäck och andra föremål i hopp om att bli upptäckt - men förgäves.

Bir av ryggsäcken stack upp

Dagen därpå kom dock en annan grupp förbi och någon såg en bit av ryggsäcken sticka upp ur snödrivan. De började gräva fram den, fick syn på en bil i inne i drivan och i bilen dess olycklige ägare.

Enligt polisen var det ett rent mirakel både att mannen överlevde och att han alls påträffades. Det finns inga leder i området och ytterst sällan är någon där.

- Hade det inte hittat honom skulle bilen nog ha kommit fram först i vår då snön smälte, sade Mackey.

Räddningen innebär dock inte att Truetts problem är över. Nu ska han återbördas till South Dakota där åtal för desertering troligen väntar.

TT-Reuters